2022. aug 13.

Te gyűjtögető vagy inkább kidobáló vagy?

írta: Régiségek blog
Te gyűjtögető vagy inkább kidobáló vagy?

A selejtezés szükséges, de olykor lélekpróbáló feladat

koltoztetok_budapest_h1.jpg   Ha jól megfigyeljük, alapvetően két nagy csoportba sorolhatjuk az embereket: vannak ’gyűjtögetők’ és ’kidobálók’. A két véglet között többféle árnyalat van, életkortól, életszakasztól és nemtől függetlenül.

A selejtezés számomra mindig nehéz ügy, a ’nemszeretem’ munkáim közé tartozik. Halogatom, nehezen szánom rá magam, hogy egykor kedves tárgyakat, használt, kicsit kopott dolgokat selejtezzek, megváljak tőlük. „Hátha jó lesz még valamire…” De sokszor hallottam ezt édesanyámtól! Persze az más kor volt, jóval szerényebben éltünk, mindenből sokkal kevesebb jutott. Egy háromajtós szekrényben elfért a négytagú család összes ruhája, kabátja, fehérneműje, még az ágynemű, a törülközők és abroszok is.

Elgondolkozom: azelőtt miért nem volt ennyi hulladék, kidobásra váró fölösleges tárgy? A kinőtt ruhákat, cipőket rokon vagy baráti családok gyerekei örökölték. Régen az ing elkopott gallérját lefejtettük és megfordítottuk (egyszerű varrnivalónak számított), ha pedig végképp elhasználódott a háta, kirojtosodott a mandzsettája, az ép részekből zacskókat, kisebb zsákokat varrtunk. A textilzsákokban tároltuk a szárazbabot, lencsét, diót, a nyáron begyűjtött gyógynövényeket, a kisebb zacskókban vetőmagot, gombokat, apróságokat. A kilyukadt zoknikat megstoppoltuk (stoppolófára húztuk!), ha végleg elkopott az orra-sarka, akkor a cipőpucolásnál, takarításnál fényesítésre használtuk. Ha télen síkos volt a járda, a kiselejtezett férfizoknit kívülről ráhúztuk a cipőnkre, nehogy elcsússzunk. Szinte minden ruhadarabnak volt utóélete. Ha végképp elszakadt, kifakult, tönkrement, keskeny csíkokra szabdaltuk és rongyszőnyeg lett belőle. Nevetve ismertük fel egy-egy csík mintájában egykori kedvenc nyári ruhánkat.

felesleg.jpg

        Kép forrása: Pixabay

Az évek során fokozatosan alakult ki a túlzott fogyasztás: mindenből több kellett. Legyen divatos, új, más, mint az előző években volt. Következmény: a szekrények egyre zsúfoltabbak, a fiókokat alig lehet kihúzni, stb. Egy szép bőrtáska még évekig jó lenne, de az elromlott cipzárját már senki sem tudja kicserélni. A több tízezer forintos, jó felépítésű, bejáratott cipőt sem vihetjük javíttatni, mert már cipészek sincsenek. Varrónőről nem is beszélve! A háztartási kisgépekhez nincs alkatrész (vagy drága a javítás, nem éri meg), ki kell dobni. Pedig sokszor elég lenne csupán egy kis műanyag alkatrészt pótolni.

A lomtalanítási akciók során egyre nagyobbak a halmok a házak előtt… És milyen szerencse, hogy vannak hulladékudvarok, szelektív hulladékgyűjtés! A lomtalanítási határidő jó impulzust is ad ahhoz, hogy nekifogjunk a selejtezésnek.

Van, aki nagy lendülettel áll neki, van, aki megtervezi, van, aki szakaszosan csinálja. A legfontosabb az, hogy rászánjuk magunkat, hozzálássunk a felgyülemlett, használaton kívüli tárgyak válogatásának, és fejezzük is be – legalábbis egy időre. Fontos, hogy kigondoljuk, milyen elv szerint selejtezünk, majd rendszerezünk. Hasznos, ha előkészítünk dossziékat a maradó irományoknak, dobozokat a tárgyaknak és zsákokat, kartonokat a kiselejtezett daraboknak.

fotok.jpg

Saját  fotó

Több fióknyi fénykép vár sorsára: rendszerezni kellene, a hátoldalra felírni a képen látható személyek nevét. Kik is ezek a kedves, vidám arcok, akik ránk, kései utódokra mosolyognak a kicsit fakó képekről? Jééé, ez itt a nagymamám lánykorában egy kiránduláson, mellette a fess katonatiszt biztosan nem a nagyapám. Csoportképek, műtermi felvételek, esküvői emlékfotók. Mi legyen velük? Megőrizzem? Hiszen nem kér nagy helyet… Anyukám is biztosan ezt gondolta, amikor a dobozt gondosan lezárta. Az albumba rendezett fotókat tovább őrzöm, a szanaszét fellelhető képekből a leginkább jellemzőeket kellene kiválogatni. Majd, egyszer, egy bágyadt novemberi délután, ha más dolgom nem lesz. Most még ráér.

Külön fejezet a számítógépünk memóriájában tárolt és felgyülemlett írások, levelek, táblázatok átnézése, rendezése vagy törlése. Ugyanígy sort kell keríteni a telefonon tárolt tengernyi fotó tárgyilagos válogatására és selejtezésére is.

Lássuk a fiókokat. Régi, fontos számlák, lejárt biztosítási kötvények, szavatossági bizonylatok, banki számlakivonatok, kézzel írt levelek, képeslapok, iratok (pl. a havi 50 forintos fizetésemelésemről szóló igazgatói levél 1972-ből) - üzenetek a múltból. Muszáj átnézni és selejtezni. A konkrét adatokat tartalmazó felesleges iratokat gondosan apró darabokra tépem. A maradó iratokat rendszerezem, feliratozva egy-egy nagyobb borítékba, majd dossziékba teszem.

gyogyszer.jpg

Saját fotó

Nézzük a gyógyszeres szekrénykét. Ennek rendszerezése legalább nem okoz szívfájdalmat. Csak erős nagyító kell, hogy a csatolt utasításokat, szavatossági lejárati időt pontosan lássam. Hamar végzek, a lejárt orvosságokat elviszem a patikába. Mi legyen viszont a lejárt szavatosságú kozmetikumokkal, krémekkel, vegyiárukkal?

A ruhásszekrények kiürítése, tisztítása-portalanítása után szemügyre veszem a tekintélyes ruha-halmazt és mérlegelem: melyik maradjon, és mi az, amitől megválok. Az elhasználódott darabokkal egyszerű dolgom van: a hulladékudvar ruhagyűjtőjébe viszem. (Jó lenne több információ arról, hogy az így begyűjtött ruhákat milyen módon dolgozzák fel. A természetes alapanyagból készültekből, úgy tudom papír lesz, de mi a helyzet a műszálas darabokkal?)

Szükségem van nekem 3 télikabátra, vagy elég csak egy? Na, jó, kettő, mert az egyik hosszú, gyapjú, és jó meleg (jöhetnek még nagy hidegek), a másik könnyű, rövidebb és kellemes színe van. A harmadikra semmi szükség, selejtezem. Mennyi szoknya!? Mióta nem vettem fel őket? Az utóbbi években szinte csak nadrágot viselek, helyes ez? És még most is jók rám, miért nem hordom őket? Költői kérdések. Kiválogatok néhány szoknyát, amit szeretek, a többit és két elvékonyodott térdű nadrágot, egy szűk blézert a zsákba rakom. Mi legyen a báli ruhával (milyen boldog voltam benne!), a hosszú szoknyáimmal, amiben színházba, hangversenyre jártam? Előjönnek az emlékek, egykori hangulatok…, nehéz ezeket a vidám darabokat selejtezni, mégis meg kell tenni. Összegezve: a ruhásszekrény selejtezése egy nő számára lélekpróbáló feladat.

cpo2.jpg

Saját fotó

A cipők selejtezése könnyebb: tárgyilagos vizsgálat után mehetnek a zsákba, párosítva, az elkopott, felfeslett vagy divatjamúlt darabok. Cipész híján azok is, amelyek még hordhatók lennének. (Egy párat mégis ’megmentek’, jó lesz udvari-kerti cipőnek.)

Ha idáig eljutottunk, szusszanhatunk egyet. Hátradőlni persze nem lehet, mert ott van még a varródoboz, a szerszámosláda, a folyóiratok régi évfolyamai, könyvek, kották, CD-k és videokazetták gyűjteménye…

pexels-photo-7034601.jpeg

                Kép forrása: Pexels

Táskák, foszladozó hátizsák, egy túl nehéz bőrönd, évek óta porosodó használati tárgyak – már nem kellenek. Megkeményítem a szívemet és kiselejtezem. Kerékpárra ülök majd és elfuvarozom a zsákokat a hulladékudvarba.

A hagyaték felszámolásához, egy elhunyt, kedves személy tárgyainak selejtezéséhez nagy lelkierő kell. Akkor válik nyilvánvalóvá, hogy a dolgoknak csak a tulajdonosukkal együtt volt értelme és jelentősége, nélküle egyszerű tárgyak csupán… Ez egy másik cikk tárgya lehetne.

Akárhogy is van, a selejtezést nem úszhatjuk meg, évente legalább egyszer szánjuk rá magunkat. Legjobb, ha azokkal a darabokkal kezdjük, amikre egy évvel korábban azt mondtuk: meglátjuk, hátha jó lesz még valamire. Az eltelt idő megmutatja, hogy igen, vagy sem.

 Első kép  forrása: Pexels

Fodor Anna       

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

 

 

 

Szólj hozzá

család fotók lomtalanítás selejtezés Fodor Anna