2022. sze 07.

Sós vízben eltett uborka télire

írta: Miranda47
Sós vízben eltett uborka télire

 Savanyúság kicsit másképp

6_11.jpg

Ahány ház, annyi szokás. Biztosan minden háziasszonynak megvan a maga receptje az uborka tartósítására. Mi a húgommal így tesszük el.

Hozzávalók egy kétliteres üveghez:

2_22.jpg

3_18.jpg

Közepes méretű uborkák, üvegenként 4-5 meggylevél, ribizlilevél, 3-4 gerezd fokhagyma, kis csokor kapor, 2-3 szőlőhajtás levéllel, 2-3 db vékonyra vágott tormagyökér, sok összevágott tormalevél.

1_20.jpg

Elkészítés:

A levélfélét az üveg aljába tesszük. Az uborka végeit levágjuk, ha akarjuk, középen is bevágjuk. Szorosan egymás mellé állítjuk az üvegben. A tormagyökeret és a fokhagymákat közéjük dugdossuk. Vizet forralunk sóval. Ahány liter víz, annyi nem túl csapott evőkanál só. Az uborkásüvegeket egy fém tálcára vagy sütőlemezre állítjuk és óvatosan, fokozatosan   rámerjük a forró levet.  Csak kistányérral takarjuk, 3 napig szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Akkor a levet leöntjük, újra felforraljuk, megint leforrázzuk, ha kell, pótoljuk. Azonnal lezárjuk, a tetők alá celofánt teszünk,  és mehet a kamrába.

4_12.jpg

Ha kisebb, 8 dl-es üvegekben tesszük el, ahogyan én is, akkor értelemszerűen kb. felére kell csökkenteni a levelek, torma, fokhagyma mennyiségét. Érdemes előre kimérni a vizet: megtölteni egy üveget uborkával, hideg vizet önteni rá, majd leönteni és megmérni, hány dl vagy liter. Így nagyjából kiszámolhatjuk, mennyi lére lesz szükségünk.

Miranda

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

befőzés savanyúság Miranda Uborka