Sós vízben eltett uborka télire
Savanyúság kicsit másképp
Ahány ház, annyi szokás. Biztosan minden háziasszonynak megvan a maga receptje az uborka tartósítására. Mi a húgommal így tesszük el.
Hozzávalók egy kétliteres üveghez:
Közepes méretű uborkák, üvegenként 4-5 meggylevél, ribizlilevél, 3-4 gerezd fokhagyma, kis csokor kapor, 2-3 szőlőhajtás levéllel, 2-3 db vékonyra vágott tormagyökér, sok összevágott tormalevél.
Elkészítés:
A levélfélét az üveg aljába tesszük. Az uborka végeit levágjuk, ha akarjuk, középen is bevágjuk. Szorosan egymás mellé állítjuk az üvegben. A tormagyökeret és a fokhagymákat közéjük dugdossuk. Vizet forralunk sóval. Ahány liter víz, annyi nem túl csapott evőkanál só. Az uborkásüvegeket egy fém tálcára vagy sütőlemezre állítjuk és óvatosan, fokozatosan rámerjük a forró levet. Csak kistányérral takarjuk, 3 napig szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Akkor a levet leöntjük, újra felforraljuk, megint leforrázzuk, ha kell, pótoljuk. Azonnal lezárjuk, a tetők alá celofánt teszünk, és mehet a kamrába.
Ha kisebb, 8 dl-es üvegekben tesszük el, ahogyan én is, akkor értelemszerűen kb. felére kell csökkenteni a levelek, torma, fokhagyma mennyiségét. Érdemes előre kimérni a vizet: megtölteni egy üveget uborkával, hideg vizet önteni rá, majd leönteni és megmérni, hány dl vagy liter. Így nagyjából kiszámolhatjuk, mennyi lére lesz szükségünk.
Miranda
Látogass el közénk, blogunk
facebook csoportjába,
ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket.
Iratkozz fel blogunk
VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,
hogy értesülj legújabb videóinkról!