2022. ápr 10.

"Anyám, az álmok nem hazudnak"

írta: Régiségek blog
"Anyám, az álmok nem hazudnak"

petofi_kozterkep_hu.jpeg

Költészet napi gondolatok

Április 11-e a Magyar Költészet Napja. Évről évre országszerte sokféle érdekes, színes rendezvény emlékeztet bennünket: milyen sok szép vers gazdagítja irodalmunkat. Mai költők versei vagy régebbi korok szép költeményei ilyenkor megelevenednek. A versmaraton hivatásos előadói, vagy a rendhagyó irodalomórák diák szereplői örömmel mondanak verset.

Jó hallgatni a szép előadásokat, sokszor magunk is bekapcsolódunk egy-egy versszak erejéig. Csak utólag vesszük észre, hogy ilyenkor egészen más lelkiállapotba kerülünk.

Petőfi emlékév van: ennek apropóján, de a memóriánk erősítése kapcsán is jó lenne ismét verseket tanulni. Levettem a polcról a Petőfi kötetet (a neten is hozzáférhetők a versek, elég néhányat kattintani), lapozgattam és olvasgattam. Újra átéltem a versek hangulatát, ritmusát, a kedves-humoros fordulatokat, a gazdag szókincset, a nyelvi bravúrokat.

Most vettem csak észre pl., hogy a Jövendölés című versét 20 évesen írta, mégis szinte kiforrott, érett, komoly gondolatokat közvetít. „Anyám, az álmok nem hazudnak…” – hányszor elmondtuk magunkban, vagy ismételtük ezt a verssort egy-egy aktuális helyzetben!

pixa.jpeg

                  Kép forrása: Pixabay

Lapozom az 1972-ben kiadott Petőfi összes költeményei című kötetet és elámulok: 1126 oldalt tesznek ki a versei. (Levelezését, prózai írásait egy külön kötet tartalmazza.)

Elhatároztam: minden nap olvasgatni fogok belőle a pihenés óráiban és tudom: érdekes verseket fogok felfedezni. Szeretném a diákkoromban megtanultakat átismételni és néhány, számomra újat megtanulni. Jó kis memória-próba lesz, de éppen ez a jó benne. Akár csak magamnak mondom el, magamban, akár baráti társaságban, örömömet lelem majd benne. Erre biztatom minden kedves olvasónkat is. Ne hagyjuk eltompulni a memóriánkat, tegyük próbára naponta, akár egy-egy szép költemény megtanulásával, elmondásával is.

szep_versek_1972_jpg_wikipedia.jpg

Kép forrása: Wikipédia

Egyetemistaként egy évig Moszkvában tanultam. Ott láttam/tapasztaltam, hogy egy-egy évforduló kapcsán (a hivatalos ünnepségeken kívül) az emberek úgy (is) emlékeznek a nagy költőkre, hogy egy hagyományos helyszínen  (pl. a Puskin szobornál) a költő születésnapján (június 6.) reggeltől estig, egymást váltva szavalják a Puskin verseket, mindenki azt, ami számára a legkedvesebb. Nincs szervezés, nincsenek színészek vagy hivatásos előadók, az emberek spontán gyülekeznek, türelmesen meghallgatják egymást, mindenki kivárja, hogy sorra kerüljön. Az öröm pedig közös!

Hasonló események a Szegedi Egyetem központi épülete előtt, a Dugonics téren is voltak, ott József Attila verseket szavaltak fiatalok, idősebbek. Egyetemeken, oktatási intézményekben, könyvtárakban, színházak előcsarnokában és másutt is a versszerető közönség örömmel ünnepli a magyar költészetet, közös kincsünket. Arra kérem kedves olvasóinkat, számoljanak be nekünk a helyi kezdeményezésekről, a közös ünneplésről. Az ilyen élményeket olyan jó megosztani másokkal!

puskin.jpg

Puskin szobor Rigában - saját fotó

A fenti Puskin szobor fotója a lettországi Rigában készült 2019-ben. Mi június 24-én, az évforduló után jártunk ott, de akkor is voltak egyszerű virágcsokrok, emlékező fenyőtobozok és a közeli fa ágaira kötött színes szalagok, egy-egy Puskin idézettel.

Számomra szimpatikus az ilyen spontán, őszinte, közös emlékezés. A hivatalos ünnepségek mellett az emberek maguk is aktív részesei az eseménynek, személyes élményen keresztül érzik és értik a versek lényegét.

 

Első kép: Petőfi szobor Budapest      Forrás: kozterkep.hu

Fodor Anna

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

verstanulás költészet napja Petőfi Vers Fodor Anna Petőfi emlékéve