2023. júl 09.

Amikor még alig került valami hulladékként a szemétbe

írta: S. Cecilia
Amikor még alig került valami hulladékként a szemétbe

Amit lehetett, újrahasznosítottak vagy eltüzeltek

fortepan_32845.jpg

Egy gangos házban nőttem fel az ötvenes években - 13. rész

Ha valami nagyon más volt gyermek és ifjúkoromban, mint mostanság, az a szemét és hulladék ügye volt. A maihoz képest szinte alig került valami kidobásra. Műanyagok még nem, vagy alig voltak, és szinte mindenféle hulladékot fel lehetett használni valamire.

A papír- főként a használt újság - nagyon jó volt fűtésre, de számtalan egyéb felhasználási módja is volt. Pl. lehetett vele ablakot pucolni, alkalmas volt csomagolásra, sőt WC –papír híján még néha ilyen célokra is szolgált.

fortepan_93920.jpg

Kép forrása: Fortepan

A boltokban ládákban, fiókokban, kosarakban, zsákokban tárolták az  élelmiszert,  majd papírzacskóba, stanicliba csomagolták, a megvágott kenyérre egy kis darab selyempapírt raktak. A legtöbb áru azonban csomagolás nélkül került a vevők szatyrába, cekkerébe. A  papír csomagolóanyagok otthon is jó szolgálatot tettek, elraktuk őket, ha elszakadt, vagy piszkos lett, eltüzeltük, de semmiképpen sem dobtuk a szemétbe.

A tejet vagy tejeskannában, kimérve vettük, vagy visszaváltható üvegekben jutottunk hozzá. A kimért áruk, mint a felvágottak, sajtok, száraztészta, cukor, só, liszt, stb. ugyancsak papírcsomagolásban kerültek forgalomba. A zöldséget, gyümölcsöt hálóban, cekkerben szállítottuk.

fortepan_7324.jpgKép forrása: Fortepan

Az élelmiszer hulladékból is nagyon kevés került a szemétbe, mert sok mindent újra lehetett hasznosítani. A száraz kenyérből ledarálva morzsa lett és nálunk az ablakpárkányra szórva a galambok is kaptak belőle. Az egyéb élelmiszer hulladékot összegyűjtöttük és elvittük rokonokhoz, akik disznót tartottak és örültek a mosléknak valónak. Egy időben nagymama szárnyasokat tartott az udvarban lévő ketrecben, a zöldség hulladékot a csirkék, libák kapták.

fortepan-1_1.jpgKép forrása: Fortepan

A spájzban használt tároló eszközök, a fém bödönök, fa hordók, ládák, textil zacskók, üvegek, szalmakosarak, demizsonok, fajansz tálak szinte örök életűek voltak. 

Amit lehetett megjavítottak. A lyukas lábasfélét a bádogos meg tudta foltozni, a törött cserépedényt megragasztották, a textil zsákokat, zacskókat megvarrták. A textilek számtalan formában kerültek újrafelhasználásra, amíg legvégül piszkosan, vagy rongyosan a szemétben kötöttek ki.  

Miután akkoriban a szobában kályhával fűtöttünk, a konyhában sparhelten főztünk, minden, ami éghető volt, az nem a szemétbe ment, hanem egy kosárban várt sorsára a kályha vagy sparhelt mellett. Még a fűtés során keletkező hamut – leginkább a fahamut - is fel lehetett használni, többek között folttisztításra és télen a jeges járdák csúszásmentesítésére.

urban_tamaa.jpg

Kép forrása: Fortepan, Urbán Tamás

Emlékeim szerint leginkább a konzervdobozok, használhatatlanul piszkos rongyok, törött üvegek, tojáshéj, gyümölcsmag és  hamu kerültek a szemétbe. A fémet, papírt bevette a MÉH, mi gyerekek örömmel gyűjtöttük és pénzt is kaptunk érte.

Gyerekkoromban a ház udvarán volt egy téglából épített, fedett szeméttároló, a lakók oda öntötték be a szemetüket. Időnként egy ló vontatta szemetes kocsi állt be az udvarra és a szemetesek átlapátolták a szemetünket és elszállították. Úgy rémlik, hogy a hatvanas évek elején jelentek meg a fém kukák, amiket a kapualjban tároltak. Bár a hulladékgazdálkodás történetében ez jelentős előrelépés volt, mi utáltuk a kukákat, mert igen büdösek voltak és éktelen csörömpöléssel szállították el az újonnan megjelent kukás autók.

fortepan_32842.jpg

Kép forrása: Fortepan

A bakelit villanykapcsoló volt az első műanyag tárgy a városi lakásunkban.  Emlékszem rá, milyen csodálattal néztem egy rokonunk konyhájában néhány színes műanyag tálat, amit külföldről kapott, és amit dísztárgyként tartott a konyhaszekrény tetején. Akkor még nem tudhattuk, hogy a műanyagok tömeges megjelenésével egy új, rémületesen pazarló világ köszönt majd ránk.

A háztartási szemét mennyisége akkor ugrott meg, amikor a kályhákat felváltotta a központi vagy gázfűtés,  a konyhákban pedig megjelent a gáztűzhely, és a hulladék egy jelentős részét nem lehetett már elégetve hasznosítani. (Igaz, a levegő tisztasága javult ezáltal). A kegyelemdöfés a kidobható műanyag zacskók és az eldobható műanyag palackok formájában érkezett. Mára pedig odáig jutottunk, hogy az emberiség szinte belefullad a szemétbe.

fortepan_32825.jpg

Kép forrása: Fortepan

Bár nem dúskáltunk a javakban, mégis jó visszagondolni azokra az időkre, amikor takarékosan, mindent felhasználva és újrahasznosítva éltünk és alig került valami hulladékként a szemétre.

Első kép forrása: Fortepan

 Cecilia

 

A sorozat korábbi részei:

Egy gangos házban nőttem fel az ötvenes években 

Így vikszelték a parkettát régen 

Kényelem és tiszta ruha, mosógép és centrifuga

Hetente egyszer fürödtünk, mégis tiszták voltunk

Így éltünk a politúrozott bútorok divatja idején

Nyár, jégszekrény, piac

Svájcisapka és mackónadrág

Gyermeküdülői emlékeim az ötvenes évekből

Lakástelefon-mizéria

Matiné gyerekfilmek az ötvenes évekből

Csukamájolaj és Sabin-cseppek

Ágytoll tisztítás és tollfosztás

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

Szólj hozzá

újrahasznosítás szemét hulladék szemétszállítás ötvenes évek Cecilia