2020. dec 06.

A saját készítésű ajándékba a szívünket is beleadjuk

írta: S. Cecilia
A saját készítésű ajándékba a szívünket is beleadjuk

 Ötletek bloggereinktől

Az ünnep közeledtével mindenki lázban ég, hogy szeretteit valami ajándékkal lepje meg. Sokan  valami saját készítésű ajándékot terveznek átadni. A jelenlegi nehéz idők egyébként sem kedveznek a boltokban, áruházakban való vásárlásnak, ahol sok ember között kell hosszabb időt eltölteni. A saját készítésű ajándékban az is jó, hogy miközben készül, az ember magának is örömöt szerez. 

Az alábbiakban olyan cikkeinket vettük elő és tettük ide egy csokorba kötve, melyek ötleteket adhatnak ebben a témában.

Kis kezek, nagy mesterek című írásában Anna elmeséli, hogyan hímzett unokájának osztálya párnát búcsú-ajándékként két tanítónéninek.

Kisebbik unokám  negyedikes volt és elsőtől negyedikig ugyanaz a két okos, lelkes és elhivatott tanítónő tanította, nevelte, buzdította, bátorította és kísérte őket… Hímezzünk egy-egy szép keresztszemes párnát ajándékba, s minden kisgyerek a saját monogramját is hímezze ki a párna hátoldalára. Egy nagyon szép, felvidéki mintát választottunk, beszereztem az anyagot, a fonalat és elkezdődött a „munka”.

 

Kreatív sarok: Varrj babaruhát! című posztjában Cecilia részletes útmutatót ad arról, hogyan készült a meglepetés ruhácska unokája babájára.

A nagymama létnek egyik csodálatos velejárója, hogy az ember olyan dolgokat is  csinál, amit korábban soha. A nagymamaság  rég elfeledett képességeket hoz elő és energiákat szabadít fel. Most például babaruhát varrok Panni unokám születésnapjára, holott valójában nem is tudok varrni.

 

Jó ajándék ötleteket meríthetünk Vica Hobbijaim: a gyöngyfűzés és a varrás című cikkéből.

Az első alkotásom egy karkötő volt, Pandóra nevű gyöngyből. A lányomtól kaptam ilyen karláncot, így ennek mintájára könnyű volt hasonlót alkotni. Este, tévénézés közben, nem is egyet készítettem. Másnap bevittem a munkahelyemre, ahol olyan nagy sikere lett, hogy munkatársaim könyörögtek, nekik is készítsek hasonlót. Remek szórakozás volt, és sokan a kollégáim közül is kedvet kaptak a gyöngyfűzéshez.

 

Kidobásra szánt üvegekből, szalagokból, papírokból egy kis kreativitással gyönyörű ajándékok készíthetők. A Karácsonyi ajándék: csináld magad kis üvegekből! című írásból kiderül, hogy hogyan.

A kis üvegekből lehet gyertyatartó, megtölthetjük valami saját készítésű élelmiszerrel (mézes dió, befőtt, lekvár), de jó lehet apróbb papír-írószerek, illatszerek tárolására, vagy egyszerűen csak dísznek. A filléres,  személyre szabott apró ajándékokkal  örömöt szerezhetünk szeretteinknek.

 

A legjobb vérnyomás szabályozó és stressz elűző hobbi című írásból megtudjuk, hogyan születtek a szebbnél szebb  gobelinek Karméla keze alatt.

A Csendélet volt az első “művem”. Egy hétig, napi 6-7 órában varrtam. Egy-egy szín kivarrása után mobillal lefényképeztem, majd visszanézve, és  kinagyítva, észrevettem  és javítottam a hibákat. Közben jöttek gondolatok az életemről, a döntéseimről, megmosolyogtam egy régi történetet, volt, amit akkor értettem meg igazán. Az első képet meg kell tartani, mondták a “gobelinesek”.

 

Fa dobozokat megfestve és letölthető, papírra kinyomtatott mintákkal díszítve készülnek Cecilia alkotásai, ahogy ezt részletesen leírja a Dobozok díszítése letölthető mintákkal című cikkében.

A dobozokat az unokák kapták meg, és boldogan tapasztaltam, hogy apró kincseik beköltöztek a fiókokba.

 

Zsazsa  arról ír a Kifestőkönyv felnőtteknek, egy szépkorú ajánlásával című cikkében,  szép képekkel illusztrálva,  hogy milyen roppant szórakoztató, gyönyörködtető elfoglaltságra lelt, mely ajándéknak is jó és a tél zord, otthonüléses napjait kissé megszépítheti.

Ha netán ajándékozni volna kedvetek egy-egy jól sikerült példányt, bekeretezve érdemes ezt megtenni. Ezt én már megvalósítottam, s őszinte meglepetésként, örömet váltott ki a megajándékozottak körében.

Így készítsünk fotókönyvet! című posztjában Miranda részletesen leírja, hogyan hozza létre maradandó emlékeit családról, unokáról, receptekről.

Közeleg a fiam/lányom/unokám születésnapja vagy épp a karácsony – mit ajándékozhatnék neki, aminek örülne, ami maradandó, ami még nincs neki? Fantasztikus volt a nyaralás,  jó lenne egy albumba rendezni a képeket, hogy borongós téli napokon felmelegítsenek az emlékek! Ugye, ismerős szituációk? A megoldás – készítsünk fotókönyvet!

Jó ajándék-készítést és kellemes ünnepi készülődést kívánnak a Régiségeknek bloggerei!

 

 

Szólj hozzá