2023. jan 11.

Matiné gyerekfilmek az ötvenes évekből

írta: S. Cecilia
Matiné gyerekfilmek az ötvenes évekből

A dzsungel könyve, A bagdadi tolvaj és A kis Muck 800px-the_jungle_book_1942_kaa_mowgli_pngwikimedia_commons.png

Egy gangos házban nőttem fel az ötvenes években - 10. rész

Matinére járni, azaz vasárnap délelőtti mozielőadást látni, az egyik legjobb dolog volt gyerekkoromban. A városnak 3 mozija volt. A jegyet nem kellett előre megvenni, az ember gyereke szépen sorban állt a pénztár előtt és a jegy birtokában boldogan nyomakodott be a nézőtérre, miután kinyitották az ajtókat. Általában valamelyik unokatestvéremmel, vagy szomszéd kislánnyal mentem, a szüleink nemigen értek rá az egyetlen szabadnapjukon moziba kísérgetni. Arra már nem emlékszem, hogy a filmnézés közben szopogatott ragacsos cukorkát otthonról vittük-e, vagy a moziban vettük. Elbűvölten néztem az óriási mozivásznon pergő mesefilmeket, izgalmamban olykor a körmömet is lerágtam.

A filmek közül 3 maradt meg élénken az emlékeimben. Televízió még nem lévén, eredendően ezek a filmek alakították ki a vizuális kultúránkat, segítettek elképzelni a meséket, új, ismeretlen világokba repítették fantáziánkat. Most, hogy újra megnéztem őket, magam is elcsodálkoztam, hogy milyen jól megcsinált, értékes filmalkotásokat láthattunk  a sok, kevésbé érdekes, feledhető film mellett.

1024px-the_thief_of_bagdad_1940_cropped_jpg_wiki.jpg

A bagdadi tolvaj  Forrás: Wikimedia Commons

A bagdadi tolvaj

Egyik nagy kedvencem, az 1940-ben készült, A bagdadi tolvaj című film  a mesés keleten, Bagdadban játszódik. Egy fiatal, vak koldus kutyájával az utcákat járva elmeséli szívszorító történetét. A néző izgulhat, hogy a trónjától megfosztott királyfi, a kutyává változtatott tolvaj fiú, a szerelmétől elválasztott gyönyörűséges királylány sorsa jobbra fordul-e, és a gonosz varázsló elnyeri-e büntetését. A palackból kiszabaduló dzsin-óriás látványába még ma is beleborzongtam, és a repülőszőnyegen utazó kedves tolvaj fiúnak őszintén drukkoltam, akárcsak anno, majd 70 évvel ezelőtt.

320px-alexander-korda-1936_jpg_wikimedia_commons.jpg

Korda Sándor filmrendező, producer   Forrás:Wikipedia

A háromszoros Oscar-díjas angol film producere a magyar származású Korda Sándor filmrendező volt (de nem ő rendezte). Egyik testvére, Korda Vince volt a díszlettervező. A bagdadi tolvajt remekül alakító indiai gyerekszínész, Sabu, még több filmben is visszatért és én nagy rajongójává váltam.

Az első, színes szuperprodukciók egyikét Angliában kezdték el forgatni, de a második világháború kitörése miatt Amerikában fejezték be.

Ha valakinek kedve kerekedik nosztalgiából újra megnézni a filmet, vagy még sose látta, ide kattintva megteheti. A szinkron a Pannónia stúdióban készült, és kiváló minőségben hallható. A kópia is elfogadható minőségű.

the_jungle_book_1942.jpg

A dzsungel könyve    Forrás: Wikipedia

A dzsungel könyve

Az amerikai-angol kalandfilm legkedvesebb gyerekkori filmemlékem. A különös történet főszereplője Maugli, az embergyerek, aki elkóborol és a dzsungelben farkasok nevelik fel. A legtöbb állat a vadonban barátjává válik, ért a nyelvükön és a segítségére sietnek, ha hívja őket. Egyetlen ellenségét, a félelmetes tigrist a történet vége felé sikerül legyőznie.  Bár tizenévesen megismerkedik az emberek világával, de végül mégis inkább visszamegy a dzsungelbe. Megtapasztalja, hogy az ember akkor is öl, ha nem éhes, szemben a dzsungel törvényével, ahol csak a fennmaradásukért gyilkolnak az állatok.

A dzsungel, az indiai falu egzotikus világa, de legfőképp a még sosem látott vadállatok és Maugli személyisége nagy hatással volt gyermeki képzeletemre. Bár a történettel sok más feldolgozásban is találkoztam, ezt az elsőt semmi sem tudta felülmúlni.

A Rudyard Kipling regényéből készült amerikai film is a Korda fivérek alkotása, rendezője Korda Zoltán, producere  Korda Sándor volt, a zenéjét Rózsa Miklós szerezte. A Mauglit megtestesítő Sabu Dastagir indiai származású amerikai filmsztár, aki a Bagdadi tolvaj címszereplője is volt, remek szereplésével sokak szivébe lopta be magát.

A filmet ide kattintva nézhetik meg a nosztalgiázni vágyók.

 

A kis Muck története

Megható az 1953-ban készült, A kis Muck története című NDK film. A három közül leginkább ez a gyerekeknek való történet, amely ugyancsak a mesés keleten játszódik. Utcakölykök csúfolnak és üldöznek egy púpos öregembert, aki egy fazekasműhelybe menekülve elbújik, majd elmeséli üldözőinek élete történetét. A film nem szűkölködik mesés fordulatokban. A gyerek kis Muck egy varázsbot és egy pár varázspapucs birtokában sok csodát tesz, a jókat megjutalmazza és a rosszakat megbünteti. A végén az őt üldöző gyerekek barátságukba fogadják az öreget. A  film Wilhelm Hauff A kis Muck története című meséjén alapul, és a keletnémet DEFA filmstúdióban készült.

 A nem túl jó kópia itt megtekinthető.

Igazi időutazás volt újra megnézni a gyerekkori nagy kedvenceket, jó volt átérezni a több évtizeddel ezelőtti  izgalmakat és elérzékenyülést.

 Az első képen: A dzsungelkönyve   Forrás: Wikimedia Commons

Cecilia

 A sorozat korábbi részei:

Egy gangos házban nőttem fel az ötvenes években 

Így vikszelték a parkettát régen 

Kényelem és tiszta ruha, mosógép és centrifuga

Hetente egyszer fürödtünk, mégis tiszták voltunk

Így éltünk a politúrozott bútorok divatja idején

Nyár, jégszekrény, piac

Svájcisapka és mackónadrág

Gyermeküdülői emlékeim az ötvenes évekből

Lakástelefon-mizéria

 

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

 

Szólj hozzá

film mozi emlékek gyerekkor ötvenes évek Cecilia A dzsungel könyve A kis Muck A bagdadi tolvaj