Kiadós leves után ebéd is lehet
A burek (más néven bannica) receptjét egy bolgár barátnőmtől tanultam. Egy kiadós leves után ebéd, vendégváráshoz desszert, egy saláta mellé vacsora is lehet. Tulajdonképpen nem más, mint egy csigaház formában feltekert, sós túrós rétes. Vegetáriánusoknak kimondottan ajánlott, mivel húst nem tartalmaz.
Hozzávalók:
egy csomag mirelit réteslap (6-7 lap)
negyed kiló tehéntúró
egy csomag (125 gramm) brinza vagy hasonló juhtúró
2 tojás
étolaj
fél kávéskanál köménymag
egy csipet szódabikarbóna
tejföl vagy kefir szükség szerint
só
Elkészítése:
A réteslapokat hagyjuk kiengedni. Óvatosan kiterítjük egy szilikon sütőlapon vagy ...
Tanácsok főfoglalkozású háziasszonyoknak
Forrás: Fortepan/Varga László, 1922
A minap a barátnőm rámolt a pincében és talált egy könyvet, amit nekem is megmutatott. Lakos Imréné Pécskay Ilona: Háztartási tanácsadó c. könyvét 1903-tól 1925-ig hatszor adták ki, én a – borító és címlap nélküli - 6. kiadást lapozhattam át. A 470 oldalas könyvben nem is az ételreceptek fantasztikus mennyisége, az 1200-nál is több recept volt a legmeglepőbb, hanem az első 100 oldalon áradó háztartási tanácsok, esetenként ábrákkal. Egy sajátos, mára letűnt világ rajzolódik ki belőle: a cseléde(ke)t szüntelen gyanakvással irányító, „főfoglalkozású” háziasszonyok világa.
A házirendhez három napló vezetése ...
Édesapám foltozott kabátja és a szakadt farmer
Aurelio Zingoni festménye
Drága nagymamám esti, hasznos elfoglaltságáról gyermekei, unokái folyamatosan gondoskodtak. A napi munka után, pihenésként átvizsgálta és megjavította a napközben szerzett, meghibásodott öltözékek velejáróit. Biztos volt benne, hogy az a szakadás, akár a kis Balázs kabátkáján, akár az ő szeretteinek ruháin, nem szakad tovább, amíg gazdája álomország határait járja.
Forrás: Pixabay
Ha kis szakadás jelezte a változást, azt még összefogva megstoppolta, ám ott, ahol tátongott a lyuk, ott már csak a folt segített. Ilyenkor varródobozát előszedve, színes cérnáit válogatva, hozzáfogott a napi művelethez. Én, mint egykori unoka, ...
Forrás: regikonyvek.hu hozzájárulásával
A cseh próza szülőanyja Magyarországról is írt
Mostanában a covid kapcsán többször hallottunk a sajtóban Balassagyarmatról. Talán ezért jutott eszembe egy 1997-es történet, ami ott esett meg velem. A történet főszereplője, a cseh írónő, kerek 200 évvel ezelőtt született.
Rétságra készültünk, de az autót vezető útitársam meg akart állni Balassagyarmaton Božena Němcová cseh írónő miatt. Kicsit meglepődött azon, hogy az utas, azaz én, tudja, kiről van szó. Az írónő ugyanis még régebbi ismerősöm, mint Hégészó (akiről itt írtam) : alig tudtam olvasni, máris irigyeltem két évvel idősebb barátnőm mesekönyvét, A hűséges pejkót. Mondogattam magamban az ...
Hidegen-melegen, önmagában vagy köretként is fogyasztható
Meguntad a hagyományos köreteket, valami különlegesre vágysz? Nézz szét a spájzban! Ha van otthon lecsó-, bab- és kukoricakonzerv vagy fagyasztott kukorica, semmi perc alatt összedobhatsz egy egzotikus ételféleséget, amely hidegen-melegen, köretként vagy önmagában is fogyasztható. Gluténmentes vagy vegetáriánus étrendbe is remekül beilleszthető. Én első nap melegen, húsgombócokkal tálaltam, másnap este pedig vacsoraételként, hidegen fogyasztottam.
Hozzávalók 4-6 személy részére:
1 üveg natúr lecsókonzerv
1 doboz babkonzerv (fehér vagy piros, tetszés szerint)
1 doboz kukoricakonzerv vagy 25 dkg fagyasztott kukorica
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 ...
A régóta várt patak-revitalizáció folyamatban van
Szeretünk a Rákos-patak mentén sétálgatni Zuglóban. Már tavasszal felfedeztük, hogy munkálatok folynak a patakparton.
Készítettünk egy pár perces videót arról, amit láttunk, kiegészítve néhány információval, amit a neten felleltünk.
Reméljük, hogy a patak és környezetének megújulása javítja a víz minőségét, és elősegíti, hogy mi emberek és a patakban és környezetében élő állatok és növények még jobban érezzék magukat.
Videó: Papá Stefano
Szöveg: Cecilia
Kigyalogoljuk magunkból a rosszkedvet
Kép forrása: Pixabay
Szorongással élem a jelent
Unokám évnyitója
2020-ban más világ lett, amire nem számított senki. Számomra a kerek évszámok különleges jelentőséggel bírnak, magam sem tudom, miért. Talán megérzésből fakad. Így volt 2019. decemberében is, izgalommal vártam a 2020-as évet. Több kerek születésnap a családban és a baráti körben. Tervezgetés folyt a kerek évfordulók megünneplésére, hogy majd összejön az egész család, elutazunk egy kellemes, vízparti helyre és legalább egy hétig együtt leszünk. Barátnőm is utolér a „hetvenkedésben”, és amit legjobban vártunk, hogy Benedek unokám megkezdi az iskolát. A szürke, téli hónapok unalmából az unokázás és a mozgás billentett ki. Keddenként edzés, vasárnaponként ...
Ha klasszikus gasztro vlogger lenne, nézettségi adataival akár első is lehetne a világon. De Li, a kinai youtuber nemcsak főz, hanem küldetést is teljesít, egy már-már elveszett kultúrát elevenít fel, ami sokkal több, mint csupán sütés-főzés.
A 12 millió követővel rendelkező Li sikere elképesztő, mégis csak sok-sok videó megnézése után értettem meg népszerűségének titkát. Lecsupaszítva e videók tartalmát: egy fiatal kínai lányt látunk, aki a közeli erdőn–mezőn begyűjtött, vagy saját kertjében termesztett növényekből, ritkábban valami húsféléből, régen használt eszközökkel, falusias környezetben, mondhatni primitív körülmények között, kínai ételeket süt–főz. Közben ...
C-vitaminban gazdag, könnyen elkészíthető
Nevéből is látszik, hogy a kínai kel Ázsiában őshonos, de csak a 19. században került Európába, és alig 70 éve vált ismertté. Magyarországon nem túl népszerű, mert nemigen tudjuk, mit kezdjünk vele. Pedig háromszor annyi fehérjét tartalmaz, mint a fejes káposzta, s ez a fehérje könnyen emészthető. Ezen kívül gazdag C-vitaminban, ásványi sókban és karotinban. Érdemes lenne tehát megbarátkozni vele és beilleszteni az étrendünkbe. Többnyire szupermarketekben kapható. Egy nagyon finom és könnyen elkészíthető receptet hoztam most Nektek. Húsételek mellé salátaként, de akár önmagában, vacsorára is fogyaszthatjuk. Fogyókúrázóknak kimondottan ajánlom!
Hozzávalók:
1 ...
Adni mindig jobb, mint kapni
A világtörténelemben mindig voltak olyanok, kik életcélként tűzték maguk elé a rászorulók megsegítését, a szükség enyhítését.
Korábban az egyház volt az, mely gondoskodott a segítségre szorulókról, később azonban a segélyezés eszközrendszere is kibővült, így jelentek meg a különböző jótékonysági szervezetek, alapítványok, és a mecénások által működtetett egyesületek. Ezekből néhányat említve: Jean Henri Dunant, akinek nevéhez fűződik a Vöröskereszt létrehozása, Albert Schweitzer, az őserdei doktor, Raoul Wallenberg, a zsidók megmentője, Teréz anya néven ismert szerzetesnő, vagy a jótékonyság királyai között ismert Diana hercegnő. Rajtuk kívül sokan mások is ...