2020. dec 06.

A saját készítésű ajándékba a szívünket is beleadjuk

írta: S. Cecilia
A saját készítésű ajándékba a szívünket is beleadjuk

  Ötletek bloggereinktől

Az ünnep közeledtével mindenki lázban ég, hogy szeretteit valami ajándékkal lepje meg. Sokan  valami saját készítésű ajándékot terveznek átadni. A jelenlegi nehéz idők egyébként sem kedveznek a boltokban, áruházakban való vásárlásnak, ahol sok ember között kell hosszabb időt eltölteni. A saját készítésű ajándékban az is jó, hogy miközben készül, az ember magának is örömöt szerez. 

Az alábbiakban olyan cikkeinket vettük elő és tettük ide egy csokorba kötve, melyek ötleteket adhatnak ebben a témában.

Kis kezek, nagy mesterek című írásában Anna elmeséli, hogyan hímzett unokájának osztálya párnát búcsú-ajándékként két tanítónéninek.

Kisebbik unokám  negyedikes volt és ...

Tovább Szólj hozzá

2020. dec 03.

Burek, a sós túrós rétes

írta: Miranda47
Burek, a sós túrós rétes

 

Kiadós leves után ebéd is lehet

A burek (más néven bannica) receptjét egy bolgár barátnőmtől tanultam. Egy kiadós leves után ebéd, vendégváráshoz desszert, egy saláta mellé vacsora is lehet. Tulajdonképpen nem más, mint egy csigaház formában feltekert, sós túrós rétes. Vegetáriánusoknak kimondottan ajánlott, mivel húst nem tartalmaz.

 

Hozzávalók:

egy csomag  mirelit réteslap (6-7 lap)

negyed kiló tehéntúró

egy csomag (125  gramm) brinza vagy hasonló juhtúró

2 tojás

étolaj

fél kávéskanál  köménymag

egy csipet szódabikarbóna

tejföl vagy kefir szükség szerint

 

Elkészítése:

A réteslapokat hagyjuk kiengedni. Óvatosan kiterítjük egy szilikon sütőlapon vagy ...

Tovább Szólj hozzá

2020. nov 29.

Az ebéd

írta: Régiségek blog
Az ebéd

           Az volt a boldogság, ha mind együtt voltak

húsleves2.jpg                                Forrás: Pixabay

Amióta nyugdíjba mentek, de főként amióta az unokákra már nem kellett vigyázni, a nap központi eseménye az ebéd lett.  Olga minden nap friss ebédet főzött, nem szerették a maradékot, meg úgyis el kellett tölteni az időt valamivel . Lajos volt az árubeszerző, szívesen járta a boltokat.

Olga feltette a húslevesnek valót. Úgy szerették, ha tele van zöldséggel és bőven van benne húsos csont, amit mindig félretett, ha húst filézett. Ha elkészült a húsleves, leszűrte a levet és külön tálra tette a főtt zöldséget, egy másikra pedig a húsos csontokat. Így leszűrve  tiszta lett a leves, nem ...

Tovább Szólj hozzá

2020. nov 26.

Százéves háztartási tanácsadó

írta: Lujza65
Százéves háztartási tanácsadó

  fortepan_18530_Jankovszky_Gy__rgy_600x441.jpg 

     Tanácsok főfoglalkozású háziasszonyoknak

fortepan_30497-600x380.jpgForrás: Fortepan/Varga László, 1922

 

A minap a barátnőm rámolt a pincében és talált egy könyvet, amit nekem is megmutatott. Lakos Imréné Pécskay Ilona: Háztartási tanácsadó c. könyvét 1903-tól 1925-ig hatszor adták ki, én a – borító és címlap nélküli - 6. kiadást lapozhattam át. A 470 oldalas könyvben nem is az ételreceptek fantasztikus mennyisége, az 1200-nál is több recept volt a legmeglepőbb, hanem az első 100 oldalon áradó háztartási tanácsok, esetenként ábrákkal. Egy sajátos, mára letűnt világ rajzolódik ki belőle: a cseléde(ke)t szüntelen gyanakvással irányító, „főfoglalkozású” háziasszonyok világa.

A házirendhez három napló vezetése ...

Tovább Szólj hozzá

2020. nov 22.

Miniszobrokra vadászunk az unokámmal

írta: Miranda47
Miniszobrokra vadászunk az unokámmal

  Együtt fedezzük fel Kolodko Mihály szobrait

Augusztus utolsó hetében az érdeklődő, művészi hajlamokkal is megáldott 13 éves fiúunokám, Alex hozzám volt „beosztva". A tikkasztó meleg nyári napokon a szobában hűsöltünk, olvastunk, tévéztünk, társasoztunk, beszélgettünk, kütyüztünk, de estefelé tettünk egy órácskás egészségügyi sétát. Az egyik ilyen alkalommal, a New York kávéház mellett elhaladva, felhívtam a figyelmét egy kis figurára. A Búvár egy kőből készült tűzcsap tetején ücsörög, kezében a kávéház kulcsával, amit a legenda szerint Molnár Ferenc azért dobott a Dunába az intézmény megnyitásakor, hogy az sose zárjon be.  A miniszobor – sok más társával együtt – az anyai ágon magyar származású ...

Tovább Szólj hozzá

2020. nov 18.

A szívből odavarrt foltok története

írta: Régiségek blog
A szívből odavarrt foltok története

 

Édesapám foltozott kabátja és a szakadt farmer

Aurelio-Zingoni.jpegAurelio Zingoni festménye

 

Drága nagymamám esti, hasznos elfoglaltságáról gyermekei, unokái  folyamatosan gondoskodtak. A napi munka után, pihenésként átvizsgálta és megjavította a napközben szerzett, meghibásodott öltözékek velejáróit. Biztos volt benne, hogy az a szakadás, akár a kis Balázs kabátkáján, akár az ő szeretteinek ruháin, nem szakad tovább, amíg gazdája álomország határait járja.

sewing-thread-4745559_960_720-600x350.jpgForrás: Pixabay

 

Ha kis szakadás jelezte a változást, azt még összefogva  megstoppolta, ám ott, ahol tátongott a lyuk, ott már csak a folt segített. Ilyenkor varródobozát előszedve, színes cérnáit válogatva, hozzáfogott a napi művelethez. Én, mint egykori unoka, ...

Tovább Szólj hozzá

2020. nov 15.

Kedvenc mesekönyvem írója, Božena Němcová, 200 éve született

írta: Lujza65
Kedvenc mesekönyvem írója, Božena Němcová, 200 éve született

 

huseges_pejko-432x600.jpgForrás: regikonyvek.hu hozzájárulásával

 

 

A cseh próza szülőanyja Magyarországról is írt

Mostanában a covid kapcsán többször hallottunk a sajtóban Balassagyarmatról. Talán ezért jutott eszembe egy 1997-es történet, ami ott esett meg velem. A történet főszereplője, a cseh írónő, kerek 200 évvel ezelőtt született.

Rétságra készültünk, de az autót vezető útitársam meg akart állni Balassagyarmaton Božena Němcová cseh írónő miatt. Kicsit meglepődött azon, hogy az utas, azaz én,  tudja, kiről van szó. Az írónő ugyanis még régebbi ismerősöm, mint Hégészó (akiről itt  írtam) : alig tudtam olvasni, máris irigyeltem két évvel idősebb barátnőm mesekönyvét, A hűséges pejkót. Mondogattam magamban az ...

Tovább Szólj hozzá

2020. nov 12.

Mexikói zöldségköret konzervekből

írta: Miranda47
Mexikói zöldségköret konzervekből

 

Hidegen-melegen,  önmagában vagy köretként is fogyasztható

Meguntad a hagyományos köreteket, valami különlegesre vágysz? Nézz szét a spájzban! Ha van otthon lecsó-, bab- és kukoricakonzerv vagy fagyasztott kukorica, semmi perc alatt összedobhatsz egy egzotikus ételféleséget, amely hidegen-melegen, köretként vagy önmagában is fogyasztható. Gluténmentes vagy vegetáriánus étrendbe is remekül beilleszthető. Én első nap melegen, húsgombócokkal tálaltam, másnap este pedig vacsoraételként, hidegen fogyasztottam.

Hozzávalók 4-6 személy részére:

1 üveg natúr lecsókonzerv

1 doboz babkonzerv (fehér vagy piros, tetszés szerint)

1 doboz kukoricakonzerv vagy 25 dkg fagyasztott kukorica

1 nagyobb fej vöröshagyma

1 ...

Tovább Szólj hozzá

2020. nov 08.

Kisunokámból kamaszfiú lett

írta: Annaróza47
Kisunokámból kamaszfiú lett

Egy unoka-nagyi kapcsolat változó dimenziói

Úgy gondolom, minden Régiségtársam, főleg mi, nagymamajelöltek mennyei boldogságot érzünk, amikor első /szerencsés esetben több/ unokánk a világra jön. Ez az örömteli, bensőséges kapcsolat évekig tart, amitől a föld felett lebegünk. Természetesnek vesszük, hogy kedvencünk velünk nevet, játszik, boldog, élvezzük a bizalmát, ő élvezi kizárólagos, végtelen türelmünket, figyelmünket, rezdüléseinket. Azt hisszük, hogy ez a szimbiózis megbonthatatlan és örök.

Azután eljön az első alkalom, amikor kicsit legörbül a szánk, ugyanis 8-9 évesen már nem rohan elénk, amikor érte megyünk az iskolaudvarra, sőt talán jobban örülne, ha láthatatlanok lennénk. Szerencsére ez a ...

Tovább Szólj hozzá

2020. nov 05.

A Rákos-patak megújulása Zuglóban: videó

írta: Papá Stefano
A Rákos-patak megújulása Zuglóban: videó

 

A régóta várt patak-revitalizáció folyamatban van

Szeretünk a Rákos-patak mentén sétálgatni Zuglóban. Már tavasszal felfedeztük, hogy munkálatok folynak a patakparton.

Készítettünk egy pár perces videót arról, amit láttunk, kiegészítve néhány információval, amit  a neten felleltünk.

Reméljük, hogy a patak és környezetének megújulása javítja a víz minőségét, és elősegíti, hogy mi emberek és a patakban és környezetében élő állatok és növények még jobban érezzék magukat.

Videó: Papá Stefano

Szöveg: Cecilia

Tovább Szólj hozzá

2020. nov 01.

Idősek a testmozgás öröméről - videóval

írta: Régiségek blog
Idősek a testmozgás öröméről - videóval

Kigyalogoljuk magunkból a rosszkedvet 

walking-5357721_960_720-600x393.jpgKép forrása: Pixabay

Már több, mint tíz éve vagyok nyugdíjas, de a rendszeres testmozgást mindig elodáztam. Mindig találtam kifogást, nem érek rá, van más dolgom. Úgy két éve olvastam a nordic walkingról és nagyon megtetszett, de még mindig nem „indultam” el, majd az elmúlt év nyarán, ill. őszén végre vettem a bátorságot és jelentkeztem. Azóta eltelt egy év és ki nem hagytam volna az edzéseket, főleg hétvégeken a túrákat. Bejártuk városom környékét, számomra ismeretlen helyeket, amelyeket csak névről, ill. térképről ismertem. Közben elvégeztem 2 tanfolyamot, ahol megtanultuk a helyes bottartást, a lépések és karok összehangolását. Az orvosok szerint nagyon hasznos sport, szinte ...

Tovább Szólj hozzá

2020. okt 29.

Milyen lesz unokám jövője?

írta: Annaróza47
Milyen lesz unokám jövője?

 

Szorongással élem a jelent 

évnyitó-600x297.jpgUnokám évnyitója

 

2020-ban más világ lett, amire nem számított senki. Számomra a kerek évszámok különleges jelentőséggel bírnak, magam sem tudom, miért. Talán megérzésből fakad. Így volt 2019. decemberében is, izgalommal vártam a 2020-as évet. Több kerek születésnap a családban és a baráti körben. Tervezgetés folyt a kerek évfordulók megünneplésére, hogy majd  összejön az egész család, elutazunk egy kellemes, vízparti helyre és legalább egy hétig együtt leszünk. Barátnőm is utolér a „hetvenkedésben”, és amit legjobban vártunk, hogy Benedek unokám megkezdi az iskolát. A szürke, téli hónapok unalmából az unokázás és a mozgás billentett ki. Keddenként edzés, vasárnaponként ...

Tovább Szólj hozzá

2020. okt 25.

A világ legnézettebb gasztro youtubere (lehetne)

írta: S. Cecilia
A világ legnézettebb gasztro youtubere (lehetne)

Li, a kínai sztár vlogger

Ha klasszikus gasztro vlogger lenne, nézettségi adataival akár első is lehetne a világon. De Li, a kinai youtuber nemcsak főz, hanem küldetést is teljesít, egy már-már elveszett kultúrát elevenít fel, ami sokkal több, mint csupán sütés-főzés.

A 12 millió követővel rendelkező Li sikere elképesztő, mégis csak sok-sok videó megnézése után értettem meg népszerűségének titkát. Lecsupaszítva e videók tartalmát: egy fiatal kínai lányt látunk, aki a közeli erdőn–mezőn begyűjtött, vagy saját kertjében termesztett növényekből, ritkábban valami húsféléből, régen használt eszközökkel, falusias környezetben, mondhatni primitív körülmények között, kínai ételeket süt–főz. Közben ...

Tovább Szólj hozzá

2020. okt 23.

Kínai kel saláta

írta: Miranda47
Kínai kel saláta

 

C-vitaminban gazdag, könnyen elkészíthető 

Nevéből is látszik, hogy a kínai kel Ázsiában őshonos, de csak a 19. században került Európába, és alig 70 éve vált ismertté. Magyarországon nem túl népszerű, mert nemigen tudjuk, mit kezdjünk vele. Pedig háromszor annyi fehérjét tartalmaz, mint a fejes káposzta, s ez a fehérje könnyen emészthető. Ezen kívül gazdag C-vitaminban, ásványi sókban és karotinban. Érdemes lenne tehát megbarátkozni vele és beilleszteni az étrendünkbe. Többnyire szupermarketekben kapható. Egy nagyon finom és könnyen elkészíthető receptet hoztam most Nektek. Húsételek mellé salátaként, de akár önmagában, vacsorára is fogyaszthatjuk. Fogyókúrázóknak kimondottan ajánlom!

Hozzávalók:

1 ...

Tovább Szólj hozzá

2020. okt 21.

Ismerős és ismeretlen jótevőkről

írta: Régiségek blog
Ismerős és ismeretlen jótevőkről

 

 Adni mindig jobb, mint kapni 

 

A világtörténelemben mindig voltak olyanok, kik életcélként tűzték maguk elé a rászorulók megsegítését, a szükség enyhítését.

Korábban az egyház volt az, mely gondoskodott a segítségre szorulókról, később azonban a segélyezés eszközrendszere is kibővült, így jelentek meg a különböző jótékonysági szervezetek, alapítványok, és a mecénások által működtetett egyesületek. Ezekből néhányat említve: Jean Henri Dunant, akinek nevéhez fűződik a Vöröskereszt létrehozása, Albert Schweitzer, az őserdei doktor, Raoul Wallenberg, a zsidók megmentője, Teréz anya néven ismert szerzetesnő, vagy a jótékonyság királyai között  ismert Diana hercegnő. Rajtuk kívül sokan mások is ...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása
Mobil