Kikísérleteztem, hogy hogyan lehet kelt tésztát minimális cukorral és xilittel elkészíteni.
Örömmel üdvözlöm blogunkban Zitát, aki az erdélyi ételek nagy mestere és híve az egészséges táplálkozásnak.
A darázsfészek régen, Kolozsváron nagyon kedvelt vasárnapi tészta volt, nagyon szeretem én is. Sajnos a cukrot mellőznöm kell, és édesítőszerrel nem lehet élesztős tésztát készíteni. Ezért kísérletezni kezdtem, hogy milyen módon készítsem el, hogy én is ehessek belőle. A kelt tészta nagyon finom lett szinte cukor nélkül is (egy mokkáskanálnyit tettem csak bele), a tölteléket xilittel édesítettem. Azért használom tésztákba a xilitet, mert a többi édesítőszernek a töltelékekben enyhe mellékíze van, amit én ...
…, mert nem vagyok én apáca, nem élhetek bezárva...
Egy kedves ismerősöm írta le szívderítő történetét, melyből kiderül, hogy idős korban is eljöhet értünk a szőke herceg fehér lovon .
Kellemes téli délután volt, amikor a nálam jóval fiatalabb barátnőm elárulta rejtett titkát, és megmutatta, hogyan keresi a nagy Ő-t. Internetes társkereső oldalakon regisztrált, megadta az adatait, fényképet töltött fel hozzá, majd az oldal adminjának ellenőrzése után indulhatott is a párkeresés. Azon az estén jókat nevetgéltünk a pasikon, és a csajokon, mert nagyon vicces volt néhányuk fényképe és bemutatkozása. Például ilyen:
„Kedves Zigazim ! Nyugodtan told rá a lábamra a bevásárlókocsit a közértben. És akadjon össze a ...
Egy nagymama keservei a magyar és angol oktatásról
Egy magyar kisiskolás
Mindenütt nehéz az iskolatáska? Magyarországon biztosan. Nem csupán a könyvek, füzetek, és egyéb tartozékok súlya miatt, hanem a megtanulandó tartalom tömege miatt is. Nemrég jöttem haza Londonból, ahol a karácsonyi ünnepeket töltöttem a lányoméknál. Volt alkalmam tapasztalni, hogy iskolatáska ügyben mennyivel jobb dolguk van az angol gyerekeknek, így unokámnak is. De nem minden téren vannak előnyben a szigetország nebulói. Egy nagymama összehasonlító megfigyelései következne k.
Az orvosilag ajánlott iskolatáska súlya a testsúly 10 %-a lenne, de a valóságban ez Magyarországon átlagosan 15-18 %. Egy 19-20 kg-os gyerek esetében a 25 %-ot is eléri. ...
Ez az új, divatos édesség (angolul macaroon, kiejtése: mekerún), nagyon mutatós, így vendégfogadáshoz, sőt akár ajándéknak is kiváló. Könnyű elkészíteni. Gluténmentes.
3 tojásfehérje - szoba-hőmérsékletű
6 dkg kristálycukor
40 dkg porcukor
12 dkg finomra darált mandula
8-10 csepp élelmiszer festék - tetszés szerinti színben
1 kávéskanál íz esszencia (vanília, vagy narancs, vagy menta, vagy egyéb)
Elkészítés:
Szitáljuk egybe a porcukrot és a darált mandulát és tegyük félre. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki két nagy tepsit sütőpapírral. Verjük a tojásfehérjét 2 percig alacsony fokozaton, majd 2 percig közepes fokozaton, adjuk hozzá a ...
Nem vagyok babonás, de ezt a szerencsét hozó újévi levest nem hagyom ki.
A babona szerint az új esztendő első napján lencsét, vagy valamilyen apró szemű ételt kell ennünk, hogy egész évben gazdagok legyünk. Én egészségben, boldogságban és élményekben szeretnék gazdag lenni.
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg lencse
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb babérlevél
1 kávéskanál ételízesítő
ízlés szerint bors, só
1 kis pohár tejföl
1 dl tej
2 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
4 db virsli (személyenként 1 db)
ízlés szerint füstölt kolbász
Elkészítés:
Az előző nap beáztatott lencsét átmosom, leszűröm és 1 liter hideg vízben felteszem főni. Beledobálok minden fűszert, majd félidőben a csípős kolbászt is. (Ha gyermekek ...
Egy nagyapa történetei kis unokájáról és állatokról.
Történt, hogy sokadik alkalommal ismét Verőcén töltöttünk néhány napot fiatalabb lányunk családjának társaságában. Nyár volt, még a bölcsőde is zárva, egyszóval elkövetkezett a nagyszülői „szezon”, amikor az unokákkal való foglalkozás elengedhetetlen, örömteli kötelező gyakorlat. Nyári szünet van és ragyogó az idő. Minden körülmény a természet közelségébe csábított bennünket. Egy szép, verőfényes délelőttön a jól megérdemelt reggelit követően Benedek unokámmal közösen egy nagy elhatározásra jutottunk (konszenzusos alapon). Először is elmegyünk a cukrászdába, mert ilyen melegben elképzelhetetlen a nap egy csoki fagyi nélkül. Ez kötelezően dukál ...
Karácsonyi tradíciók három epizódban elbeszélve.
A legelső karácsonyi emlékeim a nagyszüleimhez kötődnek: az ő várakozásuk, intelmeik, a kérés, hogy nagyon jók legyünk, méltók és érdemesek az ünnepre – ez határozta meg számomra az egész karácsonyi varázslatot. Ma is ezt a jóra való törekvést, másokra, szeretteinkre való odafigyelést érzem fontosnak, - és nem csak karácsonyra készülődve.
Falun éltünk. December elején néhány kis edénybe (fületlen csészébe, porcelán kistányérra, üvegtálkába) egy-egy marék búzát tettünk, leszórtuk egy kis homokkal és annyi vizet öntöttünk rá, ami ellepte. A búzaszemek kicsíráztak és két hét alatt arasznyira nőttek, szép zöld levelükkel díszítették a karácsonyi ...
Mutatós nutellás süti, a gyerekek imádni fogják.
Egy videót kaptam olasz barátnőmtől ezzel az ajánlással: karácsonyfa kelt tésztából, nutella töltelékkel, csináld meg az unokáknak karácsonyra. Megnéztem a videót és rögtön megtetszett. Azzal az elhatározással fogtam neki az elkészítésének, hogy végigfényképezem a sütés fázisait. Sajnos a képek nem lettek igazán jók, így csak a kisült karácsonyfám fényképét teszem be. Az eredeti videót itt lehet megnézni:
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Qe2-zYZvlDE[/embed]
Javaslom a megtekintését sütés előtt, akkor is, ha valaki nem ért olaszul. A receptet én „magyarosítottam”.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
9 dkg cukor
8 dkg vaj
1 dkg élesztő
3 egész tojás
1 dl ...
Ránézve szeretet és melegség járja át a szívemet.
A kézügyességemmel soha nem emelkedtem ki az átlagból. Időnként mégis elfog egy kézimunkázási, kötés-horgolási láz. Akkor egy-két hétig, de akár egy-két hónapig, vagyis míg el nem készül az eltervezett darab, öltögetek, csattogtatom kötőtűimet. Tulajdonképpen alapismereteim vannak mindezekből Anyukám, és iskolai tanulmányaim révén. A mi korosztályunknak, ha voltak is technika és politechnika órái, és ezen belül varrás, kötés, horgolás tanulmányai, már nem volt trendi a saját készítésű terítőkkel, függönyökkel díszíteni a lakást.
Habár sok ismerősömnél járva láttam a féltve őrzött, nagy becsben tartott, ünnepekre elővett anyai, nagymamai kézzel készített ...
Dekoratív vendégváró és ajándéknak való desszert.
Valamikor vidéken a lagziban a menyasszonyi tánc után a vőlegény pálinkával, a menyasszony ilyen őszibarackkal kínálta a vendégeket, így köszönték meg a tánc során kapott pénzt. Én magam nagy ünnepekkor és születésnapi ajándéknak szoktam készíteni.
Hozzávalók a tésztához 20 dkg vaj, vagy margarin 30 dkg porcukor 2 tojás 3 evőkanál liszt 60 dkg liszt 1 tetőzött kávéskanál szódabikarbóna 2 dl tej Elkészítés
A margarint vagy vajat a porcukorral és a tojásokkal habosra keverjük. Hozzákeverünk 3 evőkanál lisztet, a szódabikarbonát, majd a tejet. 2 óra hosszat pihentetjük. Pihentetés után összegyúrjuk a 60 (ha kell 70 dkg) liszttel. Ne készítsük túl keményre. A ...
Sok apró ötlettel a háztartásban meglévő anyagokkal feldobhatjuk az ünnepi asztal díszét. De ne csak a nappalit, az étkezőt, hanem otthonunk többi helységét is öltöztessük ünnepi díszbe egyszerűen megvalósítható dekorációval !
Az ünnepi terítőnk legyen különleges.
Az asztalterítőn keresztben is átvethetünk egy kisebb terítőt olyan módon, hogy minden teríték alá kerüljön egy. A régi lenvászon terítők és durva szövésű konyharuhák újra divatba jöttek, ha még őrzünk belőlük a szekrény mélyén, itt az ideje, hogy elővegyük.
Ha egy szép, fehér terítőnk van, feldobhatjuk piros tányéralátétekkel. ...