2016. okt 04.

London, a Walkie Talkie toronyház tetejéről

írta: Adam G. Steve
London, a Walkie Talkie toronyház tetejéről

kilatas-este-1

Londoni fotóriport, videókkal - 2. rész

Aki London felfedezésére készül, azt mindenképpen gyalogos sétára bátorítom.

"Aki Londont unja, az életet unja, hisz London megad mindent, amit az élet kínálhat." Egyetértek Samuel Johnson angol íróval,  aki a XVIII. században vélekedett így Nagy-Britannia Királyság fővárosáról. Elképzelem álmélkodó arcát, ha most, 300 év múltán letekintene a fellegekből az óriássá nőtt világvárosra, amely még az ő képzeletét is felülmúlja .

utcazenész-600x450.jpg Lángokat fújó utcazenész


Mint az 1. részben említettem , sűrűn előfordulok Londonban, és szinte mindig a Temze déli partján sétálgatok. Különösen a London bridge környékének hangulatát szeretem. Itt mindig találkozom megmosolyogtató ...

Tovább Szólj hozzá

2016. sze 30.

Fáj az egyedüllét, de így is szép az élet

írta: Régiségek blog
Fáj az egyedüllét, de így is szép az élet

  Egy 90 éves blogger írása

Rose-javított-600x418.jpgRose - 2016 szeptember

A Londonban élő Rose, az „Élvezzük az életet 120 évig” című sorozatunk szerzője, leírja, hogyan él és hogyan érzi magát 90 évesen. 

Az orvostudománynak és a jobb életkörülményeknek hála manapság sokan elérik a 90 éves kort. Szerencsémre én is köztük vagyok. Mivel örököltem érdesanyám szép bőrét, arcom ránctalan, nem látszik rajtam a magas kor. Ez annak is köszönhető, hogy egész életemben óvtam magamat a napsugarak ártó hatásától.

Optimista természetem megóv a depressziótól, általában vidám és lelkes vagyok, a mozgásom fiatalos. Szeretem figyelni a természet, az évszakok változását, az embereket és az állatokat. Mindenben és mindenkiben csakis a ...

Tovább Szólj hozzá

2016. sze 27.

Nagytakarítás régen: meszelés és padlósúrolás

írta: Régiségek blog
Nagytakarítás régen: meszelés és padlósúrolás

  Egy falusi gyermekkor emlékei  

felmos__s.gif

A nagymosásról emlékeztem meg nemrég, s azóta egyre eszembe jutnak a több napon át tartó nagytakarítások is. Hogy volt mindez 50-60-70 évvel ezelőtt?

A városi, komfortosabb környezetben is komoly munka volt a takarítás, a szőnyegek porolása prakkerral az udvaron, a padlósúrolás és vikszelés, stb. De még sokkal nehezebb volt falun, az egyszerűbb, szegényesebb házakban rendet, tisztaságot tartani. Ma talán már csak a skanzenben felállított, földes padlójú házakban lehet azt a nehéz szagot érezni, ami gyermekkoromban általános volt. Az ilyen házaknál csak egy, legfeljebb 2 szoba volt, plusz a konyha, kamra, nyárikonyha. Évente kétszer volt nagytakarítás: tavasszal, Húsvét vagy Pünkösd ...

Tovább Szólj hozzá

2016. sze 23.

A szomszédomban járt a kaszás

írta: Adam G. Steve
A szomszédomban járt a kaszás

Búcsú elhunyt szomszédasszonyomtól.

 

gyasz

Sajnálom, hogy a szomszédasszonyomtól így kell elbúcsúznom. Nem tudtam segíteni, nem voltam ott, akkor, amikor egy jó szomszédasszony elkel a bajban.

Hetekkel ezelőtt kaptam a rossz hírt hogy a korombeli szomszédom, Margó, beteg.  Azt a félelmetes kórt kapta meg, amitől mindenki retteg, bevallom én is. Magától a szótól is rosszul vagyok, az emberek olyan egyszerű közönnyel vágják rá minden betegségre, még akkor is, ha nem igaz. Gondolatban emésztgettem, hogy igaz-e a hír, hogy elmenjek-e hozzá, zavarhatok-e. Addig morfondíroztam, tötyögtem, míg jött a még rosszabb hír.

Margó meghalt.

Lelkem mélyéig hatolt a fájdalom, éjszaka nem tudtam aludni, a miértek hada ostromolta a gondolatom. ...

Tovább Szólj hozzá

2016. sze 20.

Leves, hal- és húsétel spárgából

írta: Régiségek blog
Leves, hal- és húsétel spárgából

 

Ötletek, hogy milyen ételek készíthetők spárgából.

A fehér spárga, mint étel alapanyag, még kevéssé ismert nálunk, mostanában kezdi el itthoni térhódítását. Megörültünk, amikor egy kedves olvasónk beküldte saját spárga receptjeit és az ételek fényképét. Ezúton örömmel közreadjuk.

  baconos spárga

 

Baconos spárga

Hozzávalók:

1 csomag (50dkg) fehér spárga

1 csomag szeletelt bacon szalonna

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál cukor

ízlés szerint só

Elkészítés:

A spárgákat megmossuk, s a fejük kivételével vékonyan meghámozzuk. 1 liter sós cukros vízben 5-7 percig főzzük a spárgát, majd leszűrjük.  Az összezúzott fokhagymával megkenjük a spárgákat. Fogunk 4 darab spárgát, és betekerjük egy ...

Tovább Szólj hozzá

2016. sze 17.

Egy nagymama londoni barangolásai

írta: Adam G. Steve
Egy nagymama londoni barangolásai

 Szeretem ezt a nyüzsgő metropoliszt.

 

testőrök

Családi kötődésem gyakran Londonba hív. Szeretem ezt a nyüzsgő metropoliszt színes népségével, történelmi és modern nevezetességeivel, ingyenes múzeumaival, tágas parkjaival, melyeknek füve a Golf áramlat melengető hatására télen is üde zöld.  Egyszer az nyújt élményt, hogy a Hyde park szelíd mókusai felmásznak a lábszáramra, a csemegét nyújtó kezemhez, máskor elmélyedve gyönyörködöm a Nemzeti Galéria festményeiben, vagy csodálom az elegáns épületeket.

 

Lovak1

Minden látogatásom előtt igyekszem feltérképezni új látnivalókat, aktuális "csemegéket".  Legutóbb is ez történt, amikor nálam nyaraló unokámat kísértem vissza Londonba. A facebookon egy érdekes cikket osztott meg ...

Tovább Szólj hozzá

2016. sze 13.

Polenta, a kukoricadara köret

írta: Adam G. Steve
Polenta, a kukoricadara köret

 Olcsó, egészséges, könnyen elkészíthető köret.

polenta sülthússal tofus salátával

Kukoricadarából nem csak nagyanyáink puliszkáját lehet elkészíteni, hanem az egészséges konyhánk köretnek való alapanyaga is lehet. A kukoricadara gluténmentes és nagyon egyszerűen elkészíthető.

  poletnta habverős

 

Hozzávalók 2 személyre:

fél liter víz

1 kávéskanál vaj

10 dkg kukoricadara

só ízlés szerint

 

Elkészítése:

A vizet odateszem egy lábasban a tűzhelyre. Sózom és várok, amíg  a víz gyöngyözni kezd, majd beledobom a vajat,  habverővel kevergetem és közben lassan szóróm bele a kukoricadarát. Kb. 5-7 per alatt  a dara besűrűsödik. Olyan sűrű legyen, mint a tejbegríz!

poleta tepsis

Egy formát kiöblítek hideg vízzel és beleöntöm a langyosra hűlt darát. Bármilyen ...

Tovább Szólj hozzá

2016. sze 12.

Házvadászok luxus igényekkel

írta: Adam G. Steve
Házvadászok luxus igényekkel

Mi jutott eszembe a mosóteknőről?  - Egy Tv sorozat margójára.

  househunters2

Aki szeret tévézni,  egzotikus tájakon csodás és kevésbé csodás házakat, és lakásokat  láthat a Nemzetközi házvadászok című műsorban.

 

A Régiségeknek blog mosóteknős írása indított el bennem gondolatokat. A Travel Channel egész nyáron tartó és jelenleg is folyó műsora, a Nemzetközi házvadászok. Nem tudom mások is rákattantak-e, én bizony nagyon, kora reggel 6 órakor  szinte minden nap megnézem. (Naponta háromszor adják megközelítően ugyanazt az összeállítást, reggel 6-kor, déli 12-kor és este  18 órakor). Abból áll a műsor, ami a nevében is van: egyik országból a másikba költözik a család, a legelképesztőbb országokból a még ...

Tovább Szólj hozzá

2016. sze 09.

Kencefice házi alapanyagokkal régen és ma

írta: Régiségek blog
Kencefice házi alapanyagokkal régen és ma

  Élesztő, libazsir és korom - ami a háznál van

főkép

Bloggereink elárulják, milyen természetes alapanyagokat használnak a szépítkezéshez. Megtudhatunk tőlük néhány régen használt pampucolási trükköt is.

 

Anna

Elmondok néhány trükköt, amit vidéken használtak régen a lányok-asszonyok.

Hajöblítésre gyerekkoromban ecetet tettünk az öblítővízbe, hogy lágyítsa a hajat és szép fénye legyen. Nem szerettem az ecet szagát. Jó időben a szabad levegőn szárítottam a hajamat és így elpárolgott az ecetszag. Kamilla teát is használtak öblítésre, de csak a szőkék, hogy még szőkébbek legyenek.

Izzadság megelőzésére  hintőport használtak.

Szappan A szappant az ötvenes évek közepéig magunk főztük. A töpörtyű, ...

Tovább Szólj hozzá

2016. sze 04.

Idényzáró számvetés a kiskertemben

írta: Izzy Florens
Idényzáró számvetés a kiskertemben

 

Felszedtem már a szép, egészséges krumplit.

kosárban krumpli

Veteményeskertem  5.rész

Vége van a nyárnak, és bár  hűvösebb szelek is fújdogálnak, kicsiny veteményeskertemben még akad tennivaló. A paradicsom, a sóska, a petrezselyemzöldje még szedésre kínálja magát.

A krumplit felszedtem már, oly meseszerű megjegyzésekkel, mint „szerencséd, hogy öreganyádnak szólítottál! ”. Habár szegény  ültetvény nem tehet róla, hogy idén, ami kártevő csak elérhette, az el is érte. Megszenvedte  a magáét, én meg kiizzadtam a lelkem is, míg ártalmatlanná nem tettem a bokrok levelein, szárain, föld alatt táborozó, szaporodó, önkényesen vendégeskedő, hívatlan betolakodókat. Rágták, fúrták, faragták (volna tövig, végpusztulásra ...

Tovább Szólj hozzá

2016. aug 31.

Nagymamám mosóteknőben mosott, súrolókefével

írta: Régiségek blog
Nagymamám mosóteknőben mosott, súrolókefével

  Egy falusi gyermekkor emlékei

mos__a_2_600x394.jpg

        Épp a napokban gondolkodtam el azon: mennyivel könnyebb a háztartási munkákat elvégezni napjainkban, mint 50-60-70 évvel ezelőtt ugyanezt nagyanyáinknak. Ma számtalan hasznos gép, eszköz és vegyszer segíti a munkák elvégzését, míg  korábban mindezt kézi erővel kellett megcsinálni. És mégis – vagy ennek ellenére – mi is elfáradunk, a sokféle teendő elvégzéséhez minden lelkierőnk összeszedésére szükségünk van.

            Nézzük például a mosást!  Erdélyi nagymamám még a patakra járt mosni és nagy kitartással, erőfeszítéssel tudta tisztára mosni az ágyneműt-asztalneműt, az ingeket, vásznakat. Már egy nappal korábban elkészítette a lúgos áztatólevet, ...

Tovább Szólj hozzá

2016. aug 27.

Baconba csavart, töltött kolbászka

írta: Adam G. Steve
Baconba csavart, töltött kolbászka

Kolbászhúsba tekert sajt, baconba göngyölve és kisütve. Melegen és hidegen is finom.

kolbi

Napok óta gondolkodtam, mit főzzek, illetve süssek, amit minden családtagom szeret, főleg a húsimádók.

Éjszaka jött az ötlet - mint általában - a kolbászka ötlete. Másnap elkészítettem, amit kitaláltam éjszaka: kicsi, csinos kolbikat csináltam  sajttal megtöltve, (de  töltetlenül is jó), majd baconba tekerve megsütöttem. Frissen sütve és hidegen is finom.

 

Hozzávalók 3 főre:

½ kg darált hús ( kicsit zsírósabb húsból)

1 kisebb fej fokhagyma, vagy 4 nagyobb cikk,  ízlés szerint

1 evőkanál pirospaprika -  bátran, mert a kolbász kívánja

1 mokkáskanál bors

1 púpozott evőkanál só – vagy izlés szerint

20 dkg bacon ...

Tovább Szólj hozzá

2016. aug 25.

A világ legnagyobb kolostorkönyvtára Admontban

írta: Adam G. Steve
A  világ legnagyobb kolostorkönyvtára Admontban

Ausztriai utazás - 2. rész

admonti-apátság-könyvtára-600x450.jpg admonti apátság könyvtára


Ausztriai kirándulásunk 3. napján kulturális kíváncsiságunkat is kielégíthettük, miután az első két napon a természeti szépségeknek adóztunk. Ellátogattunk Admont városkába, melynek apátsága impozáns tájon, a Gesäuse Nemzeti Park hegyvidéki panorámájától övezve helyezkedik el.

A 3600 m2-en elterülő bencés rendi apátságot 1074-ben Gebhard von Salzburg érsekherceg alapította. Meghatározó iskolájának köszönhetően spirituális és kulturális központtá fejlődött. Látnivalói egy hatalmas és gyönyörű park két oldalán szembehelyezkedő gótikus templom, és a múzeum, amely magában foglalja a Természet- és Művészettörténeti, és a Kortárs Művészeti ...

Tovább Szólj hozzá

2016. aug 20.

A hosszú élet titka

írta: Régiségek blog
A hosszú élet titka

Nagymama

Mi a hosszú élet titka? Ha a családunkban felmerül ez a kérdés, az a válasz rá,  hogy kérdezd meg a nagymamát. Ő ugyanis a 93 évével még ma is egyedül tartja fenn magát, időnként (ha megkíván valamit) főzőcskézik, és néha jobb a memóriája, mint a 70 évhez közeli gyerekeinek. Gyakran ismételgeti :  „edd azt, ami jólesik, akkor pihenj le, amikor fáradt vagy, és minden nap munkálkodj valamin”. Hogy mi lehet a titka? Valószínűleg az életszeretete, amit minden nehézség ellenére is megőrzött.

 

Túlélt egy háborút és egy forradalmat, a saját és a családja betegségeit, több súlyos műtétet, és mégis ez az állandó mondása :  „tudod  gyakran itt fáj, ott fáj mégis olyan jó élni.”  Képes örülni egy jó tévé ...

Tovább Szólj hozzá

2016. aug 16.

Kuszkuszos zöldségleves

írta: Adam G. Steve
Kuszkuszos zöldségleves

  asztalon

Keleti fűszerekkel ízesített zöldségleves kuszkusz betéttel. Nemcsak egzotikusan színes, de különlegesen finom is, elkészítése nagyon egyszerű. Egy ázsiai országban ettem először  és nagyon megkedveltem.

 

Hozzávalók 8 személyre :

Sárgarépa, fehérrépa, krumpli, tök, fejes káposzta, karfiol, édes burgonya, zeller gumója és zöldje, karalábé – tetszés szerint vegyesen – összesen 1 kg

5 nagy fej vöröshagyma

20 dkg kuszkusz

1 üveg csicseri borsó konzerv (választható)

só, bors

1 kávéskanál őrölt római kömény

1 kávéskanál kurkuma

4 evőkanál olivaolaj

olajjal

Elkészítése:

Egy nagy fazékban az apróra vágott hagymát olajon megpirítjuk, majd a 3 cm-es darabokra aprított, megpucolt, megmosott zöldséget ...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása
Mobil