2019. júl 28.

Vulkánok földjén - szicíliai barangolások

írta: Miranda47
Vulkánok földjén - szicíliai barangolások

 

Kis porszemek vagyunk a természet nagyságához képest!

 

Rifugio_Torre_Filosofo_e_crateri_centrale-Etna-600x450.jpgEtna - Forrás: Wikimedia

 

Pár éve jártam ezen a csodálatos vidéken. Sok-sok oldalt teleírhatnék az emlékeimmel, de a legkatartikusabb élményem az Etnára tett kirándulás volt.

Az_Etna_a_rep__l__r__l_450x600.jpgAz Etna a repülőről

Gépünk Cataniában, Szicília második legnagyobb városában landolt, s leszállás közben már kedvünkre fotózhattuk a város hátterében (szerencsére) békésen „pipáló” tűzhányót. Izgatottan készültünk a vele való közelebbi találkozásra, amelyre körutunk harmadik napján sor is került. Az utazási irodában figyelmeztettek bennünket, hogy mindenképpen vigyünk melegebb felsőruhát, kabátot magunkkal, mert fenn mostoha időjárási körülmények uralkodnak. Az ...

Tovább Szólj hozzá

2019. júl 25.

Szütyők, tasakok maradék anyagból

írta: Adam G. Steve
Szütyők, tasakok maradék anyagból

Ajándékozni jó, de ajándékot készíteni is nagy öröm

Szeretek néha elvonulni és csak úgy gondolkodva alkotni. Egy ilyen pillanatomban kerestem meg, illetve vettem elő a rongyos zsákomat, ami már nem is zsák, hanem egy nagy műanyag fedeles doboz, amit könnyen az ágy alá betolhatok. Már van három darab is, mert gyakran válogatom, szortírozom a ruháimat. A nem hordott, divatjamúlt, levágott, kinőtt, kilyukadt, de jó anyagú ruhaféléket ilyen tároló dobozokban rejtegetem.

Később ezeket elajándékozom, vagy kettőből egyet készítek, vagy csak tartogatom, addig míg ki nem dobom. Régi, gyerekkori szerelem ez, abból az időből, amikor még kislányként a nyári szünidőben sokat babáztam, és nagyon szerettem babaruhát varrogatni. Apai ...

Tovább Szólj hozzá

2019. júl 21.

Brokkolis pastida

írta: S. Cecilia
Brokkolis pastida

 

Könnyű nyári zöldségétel

A pastida egy izraeli étel, mely a mi zöldséges rakott ételeinkhez hasonló, de nincs benne hús. Készülhet karfiollal, cukkinivel, morzsolt kukoricával, zöldbabbal, de kísérletező kedvűek más zöldségfélével is kipróbálhatják. Mi brokkolival csináltuk. Egyszerűen elkészíthető, könnyű nyári étel.

 

Hozzávalók:

1 kg brokkoli

4 tojás

5 dl főzőtejszín (vagy 2 pohár tejföl)

3 evőkanál liszt

15-20 dkg keményebb fajta sajt reszelve

só és bors ízlés szerint

kurkuma (el is maradhat)

darabokra vágott dió  

Elkészítés:

A megmosott, kis darabokra szétszedett brokkolit sós vízben megfőzzük, ha megpuhult nagyon jól lecsepegtetjük. A tojásokat felverjük, ...

Tovább Szólj hozzá

2019. júl 17.

Egy gyermekkori táborozás emléke

írta: Régiségek blog
Egy gyermekkori táborozás emléke

 

Először hatottak rám a természet csodái

 

Az első gyermektáborom az 1960-as évek elején igen kezdetleges körülmények között működött. Ahol a Bihari Havasok vonulata olyan íveket láttat, amilyeneket Feszty Árpád ópusztaszeri körképén tökéletesen ábrázol, ott éltem át gyermekkorom első, igazi, nyári táborozásának minden csodás mozzanatát.

Amit a gyermek elsőként tapasztal, átél, olyan élesen vésődik be emlékezetébe, hogy sok év után is élethűen képes felidézni. Táborozásunk helye Románia területén van, a Nyugati Kárpátok közelében levő Sólyom völgye, Flóra rét.  Boga és Padis mára már kiépült nyaralóhely központjai, ahol a csodálatos természet közös nevezőre hoz román, magyar és más ...

Tovább Szólj hozzá

2019. júl 13.

A zsákban termesztett krumpli és az öreg sárgabarackfa története

írta: Adam G. Steve
A zsákban termesztett krumpli és az öreg sárgabarackfa története

Nem kellett a krumplit se feltölteni, se gazolni

A már többször hangoztatott „soha többé nem vetek krumplit”  kijelentésem annyiban módosult az idén, hogy valóban nem vetettem szabadtéri földbe krumplit. Még a téli hónapokban a facebookon kattintgatva ugrott elém egy krumpli-termesztő  zsák  hirdetése.  Pillantásom a képen ragadt, nem sokat teketóriázva rákattintottam. Ugyanis akkor és ott hallottam és láttam ilyet először.  A leírás megragadott,  gondolkozás nélkül  regisztráltam a zsákot kínáló webáruházban, és hipp-hopp máris a kosaramban volt két termesztő zsák, ami két nap múlva meg is érkezett.

Mégiscsak lesz saját krumplim, mégsem kell töltögetnem, kapálnom - gondoltam.  A vetési idő elérkezésével az ...

Tovább Szólj hozzá

2019. júl 08.

Így készítsünk fotókönyvet!

írta: Miranda47
Így készítsünk fotókönyvet!

 

Maradandó emlék családról, unokáról, receptekről

Csal__dfa_egyik_oldala_600x338.jpg

Közeleg a fiam/lányom/unokám születésnapja vagy épp a karácsony – mit ajándékozhatnék neki, aminek örülne, ami maradandó, ami még nincs neki? Fantasztikus volt a nyaralás,  jó lenne egy albumba rendezni a képeket, hogy borongós téli napokon felmelegítsenek az emlékek! Találkozóm lesz a barátnőimmel/régi osztálytársaimmal, szeretnék eldicsekedni a gyerekeim/unokáim/kiskertem/házi kedvencem fotóival, de minden a gépen van, ki csináltat ma már papírképeket?! Ugye, ismerős szituációk? A megoldás – készítsünk fotókönyvet!

Én már négy fotókönyvet szerkesztettem meg. Mindegyik ajándékba készült a gyermekeimnek, illetve unokáimnak. Először is megírtam az ...

Tovább Szólj hozzá

2019. júl 05.

Baracklekvár lustaasszony módra

írta: Annaróza47
Baracklekvár lustaasszony módra

Esetem a banyataligával

Nem vagyok a háziasszonyok gyöngye, de baracklekvárt minden évben teszek el, mert a házi lekvár ízéhez semmi nem fogható. Ebből adódik másik motiváló tényezőm: ha már semmi édességet nem találok otthon, egy vajas-lekváros kenyér is boldogsághormonnal tölt fel.

Családom külföldön él, egymagamnak pedig elég az évi 5 kg-ból főzött gyönyörűség. A tavalyiból már csak negyedüvegnyi van, ezért a nagy meleg ellenére hajnali negyed 8-kor elindultam a közeli piacra beszerző körútra. Hogy a cipekedéstől megkíméljem magam, megragadtam kivénhedt „banyataligámat”, amit kimondottan a barack- és dinnyeszezonra tartok az előszobám sarkában. Ő a piacig engedelmesen gurult utánam, örülve a hosszú ...

Tovább Szólj hozzá

2019. júl 01.

Bosszúság, avagy miért öblítettem le ásványvízzel a kifőtt tésztát?

írta: Régiségek blog
Bosszúság, avagy miért öblítettem le ásványvízzel a kifőtt tésztát?

 

Életbölcsességek kánikulában

Kellemes, de jó meleg hétköznapra ébredtem. Kezembe veszem az okos telefonom, és megnézem az emlékeztetőjét.

Régen az ágyam mellett volt egy füzet és abba jegyeztem fel a másnapi tennivalókat, bevásárolni valót.

Mostanában, már nincs annyi programom, időmilliomos nyugdíjas vagyok, mint ahogy Papa Stefano írta cikkében , de egyszer mégis megfeledkeztem a fodrász előjegyzésemről. Szégyelltem magam amikor Ilike, a fodrászom, felhívott és kérdezte, hogy mi van velem. Amikor megláttam a telefonom kijelzőjén, hogy  ki keres, sűrű elnézést kérve fésülködés, mosakodás nélkül rohantam hozzá. A mai napra a telefonom emlékeztetőjében véletlenül ismét a fodrász volt feljegyezve. Délben ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jún 27.

Séta a gazdag múltú Margit-szigeten

írta: Lujza65
Séta a gazdag múltú Margit-szigeten

A Palatinus strand újrafestett faliképe
vitezek_2.jpg
Újra találkoztunk a lassan 50 évvel ezelőtti főiskolai évfolyamtársakkal, szerencsés ötletből egy budapesti Margit-szigeti séta keretében. 

A legutóbbi felújítás után nagyon szép lett a meglepően gazdag múltú Sziget.  Már a 12. századból vannak adatok arról, hogy a sziget – Nyulak szigete néven – királyi birtok, vadászterület volt, a 12. század végén pedig valószínűleg volt már a szigeten egy premontrei templom és királyi udvarhely is. A ferences templom a 13. század végén épülhetett.

Általában ismert, hogy a sziget a mai nevét az itteni domonkos rendi apácakolostorban élt Margit hercegnőről kapta. A kolostort és templomot (amelynek a romjai ma is láthatók) IV. Béla király ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jún 22.

Így lesz szép világos színű a sárgabarack lekvár

írta: Régiségek blog
Így lesz szép világos színű a sárgabarack lekvár

 

Vilma nagymama titkai

Nyár van, a befőzések ideje. Minden családnak van „speciális” receptje lekvárra, befőttre, savanyúság eltevésére, ami aztán generációkon át hagyományozódik – és persze minden asszony a maga módszerére esküszik.

Ez alkalommal egy ilyen családi receptet szeretnék közreadni. Mitől marad szép világos a sárgabarack lekvár, dzsem? Vilma nagymamám tudta a titkot, édesanyámnak is megtanította és én is mindig így teszem el a baracklekvárt. Első hallásra talán túl macerásnak tűnik, de mégsem az. A ’titok’: csak rövid ideig kell intenzíven forralni a lekvárt, így nem barnul meg, nem ég le, nem tapad a lábasra, nem fröcsköl, stb.

Két lépésben készül.

Első lépés: az érett, puha ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jún 19.

Francia almás kenyér

írta: Adam G. Steve
Francia almás kenyér

Könnyű, finom  desszert

Könyvklub találkozónkra Mihály megint valami nagyon különleges és finom édességet hozott. Szokás szerint lefényképeztem és elkértem a receptjét. Érdemes kipróbálni! - Cecilia

Hozzávalók a tésztához:

10 dkg vaj

2 evőkanál olaj

20 dkg liszt

10 dkg cukor

1 sütőpor

3 tojás

1 tasak sütőpor

1 tasak vaníliás cukor

1 evőkanál rum

fél dl tej

6 db alma cikkekre vágva

fahéj az alma megszórásához

Hozzávalók a karamellizáláshoz:

5 dkg vaj

2 nagy evőkanál cukor

A cukrot a vajjal és a tojásokkal kikeverjük, hozzáadjuk a rumot, az olajat, a vaníliás cukrot, a lisztet és a sütőport, majd a tejet, hogy jól kikevert tésztát kapjunk. Ha szükséges, adunk hozzá még a végén egy ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jún 15.

Nagymamaként Amerikában: óvodáról, iskoláról

írta: Miranda47
Nagymamaként Amerikában: óvodáról, iskoláról

 

   Elméleti ismeretek helyett az életre nevelnek

szabadon_haszn__lhat___j__t__kok_a_j__tsz__t__ren_saj__t_k__p.jpg

Fiamék hosszú ideig, 12 évig laktak Richmondban, a déli Virginia állam fővárosában. Egyik előző cikkemben már írtam azokról a – főleg erre a vidékre jellemző, koloniál (gyarmati) stílusú – házakról,  amilyenekből gyakorlatilag az egész város áll. Mindössze néhány modern felhőkarcoló épült a központban, a James River folyó partján. Richmondban – mint a déli államokban általában – virágzott a rabszolgatartás. Mind az amerikai függetlenségi, mind a polgárháború sok jelentős eseménye zajlott itt, amelyek emlékét számos épület és szobor őrzi. 2016-os adatok alapján a város lakossága kb. 220.000 fő volt, az agglomerációt nem számítva. Csendes, nyugodt, ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jún 12.

Így töltjük a nyarat mi, idősek

írta: Régiségek blog
Így töltjük a nyarat mi, idősek

 

Hurrá! Napfény, ragyogás

 

 

Vége a változó, hideg, esős napoknak, heteknek. Önfeledten élvezhetjük a napsugarak gyógyító hatását. Gyönyörködhetünk a színekben pompázó virágokban, a parkok rendezett virágágyasaiban, melyeket gondos kezek ültetgettek a megfelelő időben, valamint a saját magunk által ültetett és gondozott kis virágcserepek dísz-növényeiben. Ez a látvány egymagában is képes szépíteni környezetünket s egyben jó hangulatra deríteni az olykor borús hangulatunkat.

Hogy a nyár mennyi áldással jutalmaz bennünket? Azt felsorolni is képtelenség. Vége a fűtésnek. Kimosott ruháink rövid időn belül megszáradnak. Könnyebb a takarítás, szellőztetés. A piacokon felbukkanó zöldség és ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jún 09.

Vasárnapi séta a vácrátóti Botanikus kertben

írta: Régiségek blog
Vasárnapi séta a vácrátóti Botanikus kertben

 

       Nyíló virágok, egzotikus fák, csörgedező patak

 

Beköszöntött a nyár, a sok eső után jólesik sétálgatni, felfrissülni a jó levegőn, szép környezetben.

Régen jártunk Vácrátóton, a Magyar Tudományos Akadémia Botanikus kertje valamikor kedvenc helyünk volt. Felkerekedtünk és egy nagy sétát tettünk a nyíló virágok, szép rétek, virágzó bokrok és csörgedező patak partján.

A kert Magyarország növényi fajokban leggazdagabb botanikus kertje, 13 ezer különböző növényfajt láthatunk. Különösen szépek a fák, a méltóságteljes platánok és tölgyek, a sudár fenyők, a kecses japán fácskák és cserjék.

Sokszor elgondolkodom azon: milyen hálásak lehetünk az őseinknek, elődeinknek, akik ezt a ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jún 06.

Ásványvíz helyett víztisztító kancsó?

írta: S. Cecilia
Ásványvíz helyett víztisztító kancsó?

          Tegyünk mi is Földünk megóvása érdekében! - videóval

kancs__.jpg

Évtizedekig ittuk a különböző ásványvizeket, majd egy ajándékba kapott vízszűrő kancsó egycsapásra véget vetett e szokásunknak. A leszokás és a tisztított csapvízre való átállás pillanatok műve volt és nagy változásokat hozott. Mivel jobbára szénsavmentes palackozott vizet ittunk, a csapvizünk ízének megszokása nem jelentett gondot.

water-philter-600x400.jpgVíztisztító kancsók Forrás: Pixabay

Először is megszűnt a vizes palackok vásárlásának, hazacipelésének és tárolásának nyűge. Nem mellékes szempont, hogy anyagilag hogy áll az egyenleg. Nos, elmondhatom, hogy  nem jártunk rosszabbul  a változtatással. A kancsóba való szűrőbetétet a mi fogyasztásunkkal ...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása
Mobil