2016. jún 22.

Harcban a kártevők ellen. Veteményeskertem 4. rész

írta: Izzy Florens
Harcban a kártevők ellen. Veteményeskertem  4. rész

 

 

Cseresznye vödörben 2.

Nézegetem a piaci árakat, elsősorban az idény gyümölcsökét. Azt „írja a (netes) újság„ hogy jó áruk van. Csupán kíváncsiságból néztem bele, hogy irányárban tudjam az értékét annak, amit  cseresznyéből, málnából leszedek, falatozok, elteszek. Nincs ugyan cseresznyefám, mégis az  a helyzet áll elő,  hogy frissiben szedhetem és tömhetem magamba, amennyit csak bírok, sőt annál is többet,  a nagy szemű, egészséges, ropogós, édes-leves gyümölcsből.  A szomszédom hatalmas cseresznyefájának hatalmas ágai ugyanis átnyúlnak  az udvaromba, és évek óta mondja, hogy, szedjem le, együk meg, tegyem el. A cseresznye érése, szedése, eltevése jelenti számomra az idény „beindulását”. Ez időtől kezdve nincs ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 19.

A hársfaillat boldog és tragikus emlékeket idéz

írta: Annaróza47
A hársfaillat boldog és tragikus emlékeket idéz

A nehezen megtalált és korán elvesztett férjem emlékére.

sz__linap.jpg

Június 16. a legszomorúbb évforduló az életemben immár 27 éve. Férjem halálával akkor veszítettem el nehezen megtalált 8 és félévi boldogságomat.

Nem volt beteg, sőt makkegészséges, életvidám ember volt. Nem voltak idegei. Ma is hallom a hangját, ahogy lefékezett, amikor zöld lámpánál a buszhoz rohantam: "Anyucííí!"

Középiskolai tanárként egy banketten vett részt, és a jó hangulatot folytatni kívánták egy másik szórakozóhelyen, mivel az előző, egy bár, éjjel 2-kor bezárt. Máig nem értem, hogy miért?! Kocsival indultak tovább, és egy útkereszteződésben egy taxi éjszakai sebességgel száguldva összeütközött velük. Mint utóbb kiderült, a taxiban utazó ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 17.

Vörös pesto sajtos, fodros tészta - egy ínyenc felfedezései

írta: Adam G. Steve
Vörös pesto sajtos, fodros tészta - egy ínyenc felfedezései

 

pestos tészta1-1

 

Felfedeztem egy újabb finomságot. Amíg sorban állok a pultnál az áruházakban bevásárlásaim során, szemem legeltetem a különleges és guszta termékeken. Így történt ez a mai napon is, amikor megláttam egy vörös színű sajtot.

Kérésemre a kedves eladó felszelt egy új, vörös pestós  sajt korongot, mely kb. 4 kg volt, és egyből összefutott a nyál a számban. Alig vártam, hogy hazaérjek és megkóstoljam. Hát mit mondjak, fenséges volt! A látvány párosult az ízzel: a sok paradicsom, melytől a színe szép piros, a különleges borsszemek és a bazsalikom,  egyedi ízt kölcsönöznek   ennek a  zsíros, félkemény sajtnak. Elhatároztam, hogy sajtos tésztának fogom felhasználni.

 

Gouda piros pesto sajt

 

A pesto (kiejtése: pesztó) ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 14.

Hurrá nyaralunk! Törökországi dzsip szafari - 1. rész

írta: Adam G. Steve
Hurrá nyaralunk! Törökországi dzsip szafari - 1. rész

főkép

Londonban élő lányom és ügyes nyaralásszervező barátnője kitervelték, hogy üdüljön együtt a jól összeszokott kinti magyar baráti társaság, valamint egyikük szülei és én. Hosszas netes böngészés után az olcsó, de szép nyugat törökországi Didimre esett a választás, az Égei tenger partján.

Többszörös májusi évfordulós ünneplések is apropót adtak az utazáshoz. Szervezőnk szüleinek 25 éves házassági évfordulója majdnem egybeesett az én szülinapommal, és a házaspár férfitagjának születésnapjával. Én pedig nem vagyok semminek az elrontója, könnyen azonosultam az általam kedvelt társasággal, és leginkább lányommal való üdülés ötletével. Decemberben be is fizettük az előleget és májusban útnak indult 7 fiatal ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 11.

Ideje az apró örömöknek

írta: Adam G. Steve
Ideje az apró örömöknek

Élvezzük a pillanatot teljesítménykényszer nélkül!

pár

Mikor elérkezünk életünknek ebbe a szakaszába, már igencsak túl vagyunk életünk meghatározó, nagy örömein. Eljön az apró örömök a megszerzésének és  felfedezésének ideje.  Ezek a kis örömök sokszor karnyújtásnyira vannak, sőt olykor még a kezünket sem kell kinyújtanunk, csak a szemünket kinyitnunk, vagy éppen becsuknunk és átadnunk magunkat a pillanat varázsának.

Az ilyen kis pillanatok lépten-nyomon ott várnak ránk, ha nyitott szívvel, kíváncsi szemmel és lélekkel tudjuk megragadni őket. Egy eső utáni séta során, beszívva a vizes föld és a növények illatát, meglesve egy levélen ülő, fényt visszatükröző esőcseppet, időtlen szépséget és jó érzést ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 08.

Mamma Mia! - nyári filmajánló videóval

írta: Adam G. Steve
Mamma Mia! - nyári filmajánló videóval

Egy zenés film, amit imádok és mindig újranézek.

abba1-1

A Mamma Mia egy szédítően szuper film az örökzöld ABBA dalokkal fűszerezve.  A filmet először egy külföldi buszos utazásom során láttam, és úgy megragadt bennem, hogy azóta  újra és újra megnézem.

Sokunk számára távoli álom a külföldi, tengerparti nyaralás. A nappali kanapéján mozizva és ezt a filmet nézve azonban úgy érezhetjük magunkat, mintha egy ismeretlen, távoli tengerparti városba csöppentünk volna.  

 

abba2

Nézd a filmet és közben énekelj, táncolj, engedd el magad!                       

Az egykori svéd együttes, a legendás ABBA  életvidám zenéje, a szikrázó napfényben villogó hófehér görög házacskák, és a kék tenger, akár ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 05.

30 éven át élveztem a kisgyerekek szeretetét - videóval

írta: Adam G. Steve
30 éven át  élveztem a kisgyerekek szeretetét - videóval

Egy óvónő visszaemlékezései

ovijó

Érettségi után jó eredményeim ellenére - családi befolyás hatására - lemondtam a tervezett  egyetemi jelentkezésről magyar-orosz szakra. Évekig különböző munkahelyeken irodai munkát végeztem, ehhez megszereztem a gép- és gyorsírói képesítést. A kollektívát mindenütt szerettem, én is kiváltottam a szimpátiájukat, de a munkám pénzkereseti forrás, és nem örömteli tevékenység volt. Úgy éreztem, hogy nem a helyemen vagyok.

28 évesen kikristályosodott bennem a változtatás igénye. A pszichológia iránti érdeklődésemet összekapcsolva gyerekszeretetemmel beadtam jelentkezésem a Szarvasi Óvónőképző levelező tagozatára. Akkoriban még lehetett bármely munkakörben dolgozva továbbtanulni. A ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 02.

Egy nyugdíjas visszaemlékezése munkás éveire

írta: Adam G. Steve
Egy nyugdíjas visszaemlékezése munkás éveire

bank jó

 

Nem volt ritka egy életen át egy helyen dolgozni

A mi generációnkat úgy nevelték, irányították, hogy lehetőleg egy helyen, egy cégnél dolgozzon huzamosabb ideig. A munkahelyeken igyekeztek családi légkört kialakítani. Sok közös program volt, a fiataloknak ott volt a KISZ, sportnapokat, közös társadalmi munkákat szerveztek. Nem egy olyan kollégám volt, aki egész életében ugyanannál a cégnél dolgozott. De segítették a továbbtanulást is, támogatták az egyetemi és főiskolai tanulást esti vagy levelező tagozaton, de a vállalat saját profiljának megfelelően is tovább képezte a dolgozóit.

Ezt a bevezetőt a fiatal olvasók kedvéért írom, habár szüleiktől vagy nagyszülőktől biztosan hallottak már erről. Így ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 27.

A negyvenedik év - avagy, sérüléssel született kisfiam életútja

írta: Izzy Florens
A negyvenedik év - avagy, sérüléssel született kisfiam életútja

 

Nagy dózisban adagoltuk a gyógyszertárban nem kapható gyógyszereket: a szeretetet, az odafigyelést, a türelmet, minden sajnálkozás, kényeztetés nélkül.

Akinek nem tetszik, csinálja jobban –  válaszolom a kipirosodott arcú, csillogó szemű fiam „Jó,  amit csinálok?„ kérdésére.  Nézem az arcát, a csillogó szemeit, a hihetetlen optimizmust, a kedvességet, ami sugárzik belőle. Egész lényéből árad  a tenni akarás, amivel meg akarja mutatni a világnak, hogy ő ugyanolyan értékes ember, mint aki egészségesen született. Mert ő, születési körülményei folytán fogyatékossággal kell, hogy élje életét, immár negyedik évtizedét taposva.

Nagyon régen volt már, de a tudatalattimban mindig is ott cseng a kisdedkorában ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 24.

Spárga csőben sütve, füstölt ízesen

írta: Régiségek blog
Spárga csőben sütve, füstölt ízesen

 

spárga új

Spárga sütőben sütve, krumplival, kolbásszal és tejfölös füstölt sajttal lerakva.

Szeretek kísérletezni a konyhában. Sorra veszem az egészséges és ritka zöldségeket, és új finomságokat készítek belőlük. Most a spárgára esett a választásom.. Egyszer már ettem vízben főtt, burgonya pürével tálalt és sajtszósszal nyakon öntött spárgát. Finom volt, de az általam készített még finomabb.

 

Hozzávalók 4 főre:

50 dkg fehér spárga

30 dkg burgonya

1 nagy doboz tejföl (425 gr)

10 dkg füstölt sajt

5 dkg száraz kolbász, vagy száraz szalámi

2 evőkanál étolaj

Só, bors, delikát és zöld fűszerek ízlés szerint

  spárga2

 

Elkészítés:

A spárgát lehámozzuk.  Az a rücskös rész a tetején ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 22.

Levél Anyukámnak, aki már régen nincs köztünk

írta: Adam G. Steve
Levél Anyukámnak, aki már régen nincs köztünk

 

Anna-néni-1-1-451x600.jpg Anyukám, fiatalon


         

A Pünkösd különleges családi ünnepnek számított nálunk: Pünkösdkor született Édesanyám, 26. születésnapja után néhány nappal, szintén Pünkösdkor születtem én is, majd 30 évvel később a kislányom, mindkettőnk legszebb születésnapi ajándékaként. A sors úgy intézte, hogy Pünkösdkor szólította el őt az élők sorából. Emlékszem, hogy gyönyörű szivárvány ragyogott az égen, a tavaszi eső utáni frissesség a nyíló rózsák és liliomok illatával keveredett. Ebben a végtelen szépségben oldódott fel a földi léte.

 

          Hiányzol Édesanyám, nagyon … És mégis, valahogy úgy érzem, hogy mióta fizikai valódban nem vagy jelen, sokkal jobban értelek. Tudom, ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 19.

Tavaszi séta az egregyi borhegyen

írta: Adam G. Steve
Tavaszi séta az egregyi borhegyen

 

egregy 1

 

Hévizen járva nem hagyhatjuk ki az egregyi borhegy megmászását.  Nemcsak a vidék bora kiváló, de az onnan elénk táruló panoráma is lélegzetelállító. A belvárosból  kellemes,  bő félórás sétával jutunk fel  a  hegynek nevezett dombra, ahol az egykori Egregy település szőlői terülnek el. A hajdani présházak helyén manapság hangulatosnál hangulatosabb, tájba illő borozók és vendéglők várják az oda elcaplató vendégeket.

 

borozó jó

 

Aki nem bírja a gyaloglást,  igénybe veheti a városból induló, pöfékelő mozdonynak álcázott  piros dottót, és annak megállójából már csak egy kis emelkedő és tízperces séta a grinzingi hangulatot árasztó  pincesor. A szőlőtermesztés tudományát állítólag itt még a ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 16.

Gyümölcsös túrótorta – ahogy Sári készíti

írta: Sári 73
Gyümölcsös túrótorta – ahogy Sári készíti

Finom és mutatós édesség ünnepnapokra

Epertorta1.jpg 

Nagyon mutatós és finom édesség, születésnapokra és egyéb ünnepekre különösen alkalmas.

Vendégségben „találkoztam” Sári epres túrótortájával. Gyönyörű volt és különlegesen finom, így elkértem a receptjét.  Mivel Sári azóta nem csinálta újra ezt a sütit, nincsenek meg a készítés fázisairól  szóló képek.  Küldött viszont  egy régebbi képet arról, amint menyének nyújtja át a születésnapjára készített  ribizlis túrótortát. Az itt leírt mennyiségek és az elkészítés módja a kapcsos sütőformában készülő  ribizlis túrótortára vonatkoznak.

Cecilia

 

Piskóta tészta

Hozzávalók:

4 tojás

12 dkg cukor

12 dkg liszt

fél csomag sütőpor

 

Elkészítés:

A tojások ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 12.

Sikertörténet: pótnagyi és pótunoka egymásra találtak

írta: Adam G. Steve
Sikertörténet: pótnagyi és pótunoka egymásra találtak

Még sok család vár pótnagyira

 

hármasban.jpg Marcsi, Vica és Ervin baba


Tavaly szeptemberben indult Pótnagyi-pótunoka kereső facebook csoportunk. Gyakorló nagymamák, a Régiségeknek blog írói, elhatároztuk, hogy megpróbáljuk a pótnagyiság intézményét felkarolni, elterjeszteni és a felek egymásra találását e gy facebook csoport létrehozásával segíteni. Erről itt írtunk.   Az eltelt hónapok  alatt mintegy  200 tagja lett a csoportnak. Ez az időszak a szárnypróbálgatások időszaka volt. Pótnagyi és pótcsalád jelöltek  várakozva figyelték az újonnan  regisztráló csoport tagokat, hátha megtalálják az áhított kapcsolatot. Folytak a kapcsolatfelvételek, érkeztek hírek sikertelen kísérletekről, de sikeresek vagy nem voltak, vagy az ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 09.

Álommeló 60 évesen: egy bolt, ahol lélekdoktor is vagyok

írta: Adam G. Steve
Álommeló 60 évesen: egy bolt, ahol lélekdoktor is vagyok

turi4

Nem gondoltam, volna, hogy  nyugdíj után is dolgozni fogok. Mindig is azt mondogattam, csak egyszer menjek el nyugdíjba, soha, de soha nem fogok visszavágyni a munka világába. Nem arról van szó, hogy nem szeretek dolgozni, csak a számokat, a statisztikákat, no meg a problémákkal teli légkört nagyon utáltam már.

De ez a munka más. Kicsit fizikai, kicsit szellemi, néha pörgős, néha semmittevős.  De minden téren izgalmas és lélekmelengető, pláne akkor, amikor az emberek csak úgy megnyílnak egy idegen előtt. Szeretem, hogy minden nap ápoltnak  és csinosnak kell lennem, inspirál a sok szép ruha, mert a külsőmmel is kedvet csinálok a jólöltözöttséghez  az ide betévedőknek.

 

vica

A bolt,  ahol munkát vállaltam, egy olasz gyerekruha ...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása
Mobil