2017. sze 30.

Egy híres műgyűjtő-műkereskedő hattyúdala

írta: Adam G. Steve
Egy híres műgyűjtő-műkereskedő hattyúdala

Az alsóbogáti Vrancsics-Festetics kiskastély - videóva l

 

Augusztus végén egy háromnapos kiránduláson vett részt lelkes kis csapatunk, leginkább baráti, családi összetétellel. Utunk fő programja a szlovéniai Skocjan barlangban való túrázás volt, nem titkolt céllal: kütyümániás unokák kimozdítása a való világ csodáiba. Nagymama-barátnőmmel szövögetett tervünk jól bevált, unokáink offline is jól érezték magukat.

A barlang gigászi méreteiben és természeti csodájában gyönyörködve nem is sejtettük, hogy másnap a Dél-Dunántúl lankái közt egy egészen más jellegű meglepetésben lesz részünk. Itt nem a természet művét csodálhattuk, hanem az emberi képzelőerő, szenvedélyes tettvágy nyomán létrejött alkotást.

...

Tovább Szólj hozzá

2017. sze 26.

Csülkös bab - olcsó és kiadós egytálétel

írta: Papá Stefano
Csülkös bab - olcsó és kiadós egytálétel

  Új ízek Papa Stefano konyhájából

 

Nagyon szeretem a csülköt, akár pörköltnek, akár sütve. Ugyanakkor a bab is kedvencem, legyen az bableves, babfőzelék, sólet, csülkös bableves.

Azon gondolkodtam, hogy hozzam össze a kettőt úgy, hogy ne a hagyományos ételt készítsem el. Ekkor jött az ötlet: csülkös bab. Mitől új ez? Attól, hogy a klasszikus csülök pörköltöt kezdem el készíteni, de amikor a csülök hús kezd fehéredni, hozzáöntöm az előző nap délutánján beáztatott száraz tarkababot, és kuktában együtt főzöm készre.

 

Hozzávalók:

1 kg csontozott, részben lebőrözött sertéscsülök

75 dkg tarkabab

2 fej nagyobb vöröshagyma

3 gerezd nagyobb fokhagyma

1 szál puha, füstölt kolbász

2 dl ...

Tovább Szólj hozzá

2017. sze 24.

Kinti bútorok elrakás előtti tisztítása

írta: Adam G. Steve
Kinti bútorok elrakás előtti tisztítása

Egy nyugdíjas háztartási trükkjei

 

 

Lassan el kell pakolnunk a kertből, teraszról, udvarról a nyáron használt bútorokat, és egyéb tárgyakat, hogy fedett, védett helyre, téli pihenőre kerüljenek. De mielőtt elrakjuk, tegyük rendbe, azaz tisztítsuk meg a szezon alatt rárakódott portól és egyéb szennyeződésektől.

Én egy igen egyszerű és praktikus módszerrel takarítom a fonott és műanyag  bútorokat: slaggal, azaz a vízsugár erejével.

 

Mindezt legjobb szép napos, száraz időben végezni. Az ötlet úgy jött, hogy azon törtem a fejemet, hogyan lehetne a kerti fonott székeket megtakarítani a  rájuk telepedett rovaroktól, pókhálótól. A sok apró résbe szinte lehetetlen  belenyúlni. Akkor jött az ötlet, hogy slaggal, ...

Tovább Szólj hozzá

2017. sze 22.

Megkésett nekrológ Édesapám születésének 100. évfordulójára

írta: Adam G. Steve
Megkésett nekrológ Édesapám születésének 100. évfordulójára

 

esküvő-385x600.jpeg Szüleim esküvői képe


 

Drága Apukám!

Akár meg is érhetted volna ezt a kerek évfordulót (1917. szept. 22-től), de Neked még 30 évet sem adott a sors. Mégis elég volt tiszavirágéleted arra, hogy a világra születhessek.

Sajnos már nem örülhettél jöttömnek, mert elfáradtál a kórral vívott harcodban, és három héttel születésem előtt örökre lehunytad a szemed. Így én sem tudhattam meg, milyen az igazi simogató, védelmező apai kéz, jóságos tekinteted, félszeg mosolyod, kedvesen becézgető, majd okos, bölcs, tanítgató szavaid.

Néhány fénykép, és egy Általad hátrahagyott naplótöredék alapján rajzolódik ki Alakod, Személyiséged, rövid életed néhány momentuma előttem. Naplót kezdtél írni 1943 ...

Tovább Szólj hozzá

2017. sze 19.

Sóskától a szilvás gombócig: mélyhűtés házilag

írta: Izzy Florens
Sóskától a szilvás gombócig: mélyhűtés házilag

Így lesz kiskertem terméseiből félkész, fagyasztott élelmiszer

Ahogy egyre inkább barátságba kerültem a fakanállal, úgy készítettem egyre többféle, mindaddig számomra elképzelhetetlenül bonyolultnak, vagy időt igénylőnek tartott ételt. A meglett kor küszöbén  kezdtem „rákapni” a főzőcskézés ízére, és egyre szívesebben, egyre gyakrabban kapom a kezembe azt a fakanalat. Mikor magunkra maradtunk kisebbik fiammal, meg kellett (volna) változtatnom főzési szokásaimat,  a mennyiséget illetően. Természetesen elég hamar rájöttem, hogy kettőnkre nem lehet oly ízesen főzni, mint amikor még együtt volt a család. Arra viszont sose gondoltam, hogy  ha már csak ketten vagyunk, nem is érdemes ezt se, azt se főzni. Jutott eszembe egyszer, egy utcáról behallatszó csilingelős dallam hallatán, amikor a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. sze 17.

Sorvad a magyar nyelv, szegényesen kommunikálunk

írta: Adam G. Steve
Sorvad a magyar nyelv, szegényesen kommunikálunk

     

  Füstölgés édes anyanyelvünk használata kapcsán

 

Az a véleményem, hogy ma Magyarországon nem szégyen műveletlennek lenni! Nem szégyen, ha valaki magyartalanul, hebehurgyán fejezi ki magát, nem olvas irodalmi műveket (semmilyet!). A mai fiatalok, középkorúak, ha olvasnak egyáltalán, legfeljebb az Internet rövid híreit, a néhány perc alatt emészthető - és felejthető – információkat nézik, olvassák. Mélyebb gondolatokat kifejtő vagy gondolkodásra késztető műveket csak kevesen olvasnak. Verseket szinte soha. Ebből következik az is, hogy szegényedik, sorvad a mindennapokban használt magyar nyelv is. Egyre redukáltabb, szegényes szókinccsel fejezik ki gondolataikat az emberek. Gyakori a szóismétlés, a nyelvi panelek ...

Tovább Szólj hozzá

2017. sze 15.

Az életet adó kenyér továbbadása

írta: Adam G. Steve
Az életet adó kenyér továbbadása

Kenyér-Christian-Krohg-455x600.jpg Christian Krohg festménye


 

A   dolgok között volt két szelet, szépen becsomagolt kenyér, korábbi reggelijéből félretéve.

Nehezen fogok tollat (azaz klaviatúrát), amikor benyomásaimat, intuícióimat papírra vetem. A benyomások mélyek, talán mindennél mélyebbek, mert – nálunk és a Szentírásban is – a kenyér valamiféle élettel összefüggő dolog, annak nélkülözhetetlen jelképe.

 

Történt ugyanis, hogy Anyósom (aki 93. évét töltötte be akkor) ugyan kisebb tünetekkel, a sürgősségi betegellátási klinika döntése szerint kórházba került. A sürgősségi beavatkozások után, oxigén-palackos légúti kezelést és további otthoni gyógyszeres terápiát írtak elő. A kórházból kihozva néhány napot nálunk ...

Tovább Szólj hozzá

2017. sze 12.

Így nyaraltam egy kis francia hajón

írta: Adam G. Steve
Így nyaraltam egy kis francia hajón

Hajós kaland a Canal de Midin – 3. rész

 

A z első részben 18 napos hajóutam állomásairól írtam a Déli Csatornán. A második részben elmeséltem, milyen volt az élet a hajón. Ebben a részben a zsilipelés fortélyaiba vezetem be az olvasót.

 

Meglepetéssel vettem tudomásul, hogy a zsilipek igen sűrűn követik egymást, van, amikor 400 méterenként, van, amikor 600 méterenként, ritkán van olyan szakasz, amikor 2-5 km-t is meg lehet tenni zsilipelés nélkül. Az is meglepő volt számomra, milyen sok feladattal jár egy ilyen zsilipelés, ez ugyanis az én feladatom volt. Minden alkalommal, egy zsiliphez érve, 200-500 méterrel a zsilip előtt partra kellett ugranom a kötelekkel és rögzíteni a 10 méteres hajónkat a fa-, vagy kőcölöpökhöz, ...

Tovább Szólj hozzá

2017. sze 09.

A lencsibaba

írta: S. Cecilia
A lencsibaba

 

  Emlékek a Pacsirta utcából

 

Ida már négyévesen egyedül járt a Pacsirta utcai óvodába. Akkoriban, az ötvenes évek legelején, a város nagyobb utcáin sem volt forgalom, más gyereket is elengedtek egyedül. Nyakába akasztott kis uzsonnás táskájával reggel indult az oviba és délig volt ott, ebédre már várta haza nagymamája. 

Szeretett óvodába járni. Egyke volt, és örült, hogy végre más gyerekekkel is játszhat. Az udvarban nem voltak se hinták, se homokozó, mégis jó volt kinn lenni, fogócskáztak, bújócskáztak, kiszámolósat, vagy körjátékokat játszottak  és közben sokat  énekeltek. A kerítés tövében édes gyökér termett, ha sokáig rágcsálta az ember, édes íz jött ki belőle. A lelőhely titkos volt, csak ...

Tovább Szólj hozzá

2017. sze 07.

Nosztalgia édesség : a tejespite

írta: Izzy Florens
Nosztalgia édesség : a tejespite

Tejespite_k__szen_4_.jpg  

Egyszerűen és olcsón  elkészíthető finomság

Régvolt gyermekkorom egyik népszerű, legegyszerűbben elkészíthető csemegéje volt a tejespite, amit főétkezéskor, második fogásként is tálaltak. Sok évtizeden át megfeledkeztem róla,  majd egy-két évvel ezelőtt valamiért eszembe jutott. Azóta nagyon lelkesen és viszonylag  gyakran is készítem. A mai szóhasználattal élve ezt a „keverős”  tésztát  sűrűbb levesek után tálalom.

 

Elkészítéséhez szükséges :

5 tojás

15 dkg porcukor

egy csipet só

25 dkg liszt

1 liter tej

zsír, vagy  vaj a tepsi kikenéséhez

  kutyul__k2.jpg

Elkészítése:

Egy mélyebb tálba teszem a tojást, hozzáöntöm a  porcukrot,  teszek bele egy csipet sót, habverővel  jól ...

Tovább Szólj hozzá

2017. sze 03.

87 évesen vonatozik, piacozik, szépítkezni jár

írta: Régiségek blog
87 évesen vonatozik, piacozik, szépítkezni jár

Erzsike3_jav__tott_529x600.jpg

Az amerikaiaknak is ízlik Erzsike néni csigatésztája

 

Ülök a fodrásznál, várakozom a soromra. Kicsit hamarabb érkeztem, nem szeretek késni, mert a pontosság a királyok erénye.

Ilike, a fodrászom, csendben hallgatja éppen soron lévő vendége beszámolóját a tegnapi piaci napról. Erzsike néni ugyanis piacozik, vagyis ezt-azt elad, mert ez neki az élete. Én is kényelembe helyezem magam, elteszem a telefonom, és figyelek a beszámolóra, mert nagyon érdekes.

Erzsike_n__ni_csigat__szt__ja.jpg

-Tényleg, tetszik csigatésztát készíteni, és árulni a piacon? - kérdezem én, mert éppen azt meséli, hogy nem csak ruhákat, édességet  árul, hanem saját készítésű házi csigatésztát is. - Hát persze kedvesem – mondja tágra nyílt szemmel, -  ha az amerikaiaknak ...

Tovább Szólj hozzá

2017. sze 01.

NAGYPAPI SZKÁJPOL

írta: Adam G. Steve
NAGYPAPI SZKÁJPOL

 

 

Aranyoskáim, de messze sodort tőlem benneteket a sors vihara!

  

   - Bár ha csak egyikőtök is itt lenne a közelemben, mindjárt szívesebben várnám a pirkadatot, no meg a napnyugtát is!

Eképp méltatlankodik Péter nagypapi, akit több, mint 80 éve szólítottak Petikének. Kis falusi házában él azóta is, immáron egyedül. Az a ház soha meg nem próbált helyet változtatni, még csak megmoccanni sem, miközben országot cserélt. Lecsatolták az Óhazáról, mint egy kinőtt nadrágszíjat. Talán a gyermekek is ezért keresték és találták meg boldogulásukat olyan messze a szülőföldtől.

    -No, hát ha ez van, ezt kell szeretnem!  Gyere Burkus, egyetlen hű szolgám, aki szintén érzed gazdaasszonyodnak, az én drága ...

Tovább Szólj hozzá

2017. aug 29.

Rakott patisszon, cukkini, vagy tök

írta: Régiségek blog
Rakott patisszon, cukkini, vagy tök

 

 

Három zöldség, egy recept

 

Mindhárom zöldségféléből  kiváló rakott ételek készíthetők. Most az egyik legegyszerűbb rakott patisszon receptemmel rukkolok elő, - ugyanez a recept  cukkinival és tökkel is elkészíthető.

A patisszon, cukkini és tök olyan, a tökfélékhez tartozó zöldségek, amelyek csekély vitamin és ásványi anyag tartalommal rendelkeznek, de remekül szolgálják étrendünk színesítését és választékának bővítését. Alacsony energiatartalmuk miatt diétás menük is készíthetők belőlük. A tökfélék ízesítésére szerintem a legkiválóbb fűszer a kapor.

Hozzávalók:

1 nagy patisszon, vagy 2-3 cukkini

1 csomag friss gyenge kapor levél

40 dkg darált sertés hús, de lehet csirke, ...

Tovább Szólj hozzá

2017. aug 27.

A kényes kislány

írta: S. Cecilia
A kényes kislány

digital_painting_girl_school_by_keillly-d3l667r-600x402.jpgKelly digitális rajza

Minden igyekezetemmel azon voltam, hogy hozzászürküljek  az átlaghoz.

Általános iskolában jeles tanuló voltam. Szorgalmas,  de nem túl lelkes. A külvárosi iskolában elég gyenge tanáraink voltak, nemigen tudták felkelteni az érdeklődésemet. Hatodik osztályban új tanárt kaptunk magyarból, egy fiatal, az egyetemről nemrég kikerült nőt. Az irodalmat addig is szerettem, de attól kezdve, hogy ő tanította, imádtam. Olyan érdekesen, magával ragadóan tanított, azt hiszem a verseket is akkor kezdtem megszeretni. Minden óráját élveztem és vártam, lelkesen jelentkeztem, nagyon szerettem volna, ha észreveszi, mennyire rajongok érte és az irodalomért.

Egyik órán azt kérte, hogy mindenki szakítson ki a füzetéből egy ...

Tovább Szólj hozzá

2017. aug 24.

Főzés, zsilipelés - aktív pihenés egy francia hajón

írta: Régiségek blog
Főzés, zsilipelés - aktív pihenés egy francia hajón

Hajós kaland a Canal de Midin - 2.rész

Amint az első részben leírtam, egy francia útitárs-kereső honlapon találtam rá a francia hajótulajdonosra, aki egész évben a hajóján él, de tavasztól őszig két-három-négy útitárssal  hajózik a csatornán.


A három részre tagolt hajón a kapitány a hátsó hálófülkét lakta, ahol az ágyon és a mosdókagylón kívül beépített szekrény is van. A hajó első részében, a jobb oldalon van a „konyha”, azaz egy négyplatnis gázrezsó, mellette a mosogató és a csepegtető, s azon az oldalon volt a WC és zuhanyzó kabin is. A meleg vizet is a gázpalack szolgáltatta, ahogy a tűzhelyet is az táplálta. Az áramot a világításhoz, ill. az egyik hűtőszekrénynek a tetőn lévő napelemek ...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása
Mobil