2020. már 15.

Hétköznapok koronavírus idején

írta: Régiségek blog
Hétköznapok koronavírus idején

 

Hogyan védjük ki idősként az elszigeteltség ártalmait?

kertészet-pxfuel-600x400.jpg Forrás: pxfuel

 

Mint régiség korú, azaz idős ember (jelen esetben asszony), fokozottan veszélyeztetettnek számitok ebben a koronavírusos világban. De vagyunk így még néhány millión. Túlélési stratégiára kell berendezkednünk. A koronavírus várható hatásai közül az elszigeteltség okozta levertség, kedélybetegség, elmagányosodás potenciális ellenségek. Próbáljuk meg ezeket tudatosan kivédeni és másoknak is segíteni. Íme néhány ötlet, hogy mivel töltsük el a nehéz napokat! Az ötletekhez betettünk linkeket is, ha a témáról korábban már írtunk.

Idős korú ismerőseim körében vannak olyanok, akiknek gyerekei azt kérik, maradjanak otthon, ki se lépjenek a lakásból, mindent beszereznek, házhoz visznek. Ők különféle betegségekben szenvednek, így indokolt az óvatosság és dicséretes a fiatalabb generáció segíteni akarása. De vannak sokan olyanok is, akik semmilyen segítségre nem számíthatnak és maguknak kell megoldani a halaszthatatlan beszerzéseket és intéznivalókat. Ők talán majd könnyebben viselik a bezártságot, de nagyobb kockázatnak vannak kitéve, ami a fertőzés veszélyét illeti.

No aztán akadnak  olyanok is, mint életem párja, aki nehezen barátkozik a gondolattal hogy korlátozni kell a napi futkosást, és csak az elengedhetetlenül  szükséges esetekben menjen el itthonról. Azt elértem nála, hogy hajlandó egy kézfertőtlenítő gélt magával vinni és (remélhetőleg) használni is. A szupermarketben az önkiszolgáló kasszát választja, így szinte nem is kell sorban állnia  és emberekhez közel mennie. Ami engem illet, én az aggodalmaskodó típus táborát bővítem. Pár napja egy bevásárlóközpontban vásárolva kesztyűt húztam, sőt,  maszkot vettem fel. Kíváncsi voltam a reakciókra. Nem mondhatom, hogy megbámultak volna, ahogy vártam, ellenben nagy ívben kikerültek – aminek kifejezetten örültem. Úgyhogy minden hozzám hasonló, aggodalmas lelkületűnek csak ajánlani tudom a maszk bátor viselését boltokban, közintézményekben, amennyiben halaszthatatlan intézni valójuk támad.

Ha már hosszabb idejű otthoni tartózkodásra vagyunk kénytelenek berendezkedni, próbáljuk az időt a körülményekhez mérten hasznosan  eltölteni. Hogy mi mindent lehet csinálni otthon?  Íme néhány tipp!

Decameron-Wikipedia-600x378.jpg Decameron Forrás: Wikipédia

 

Történetek - Eszembe jutott fiatalkori olvasmányaim egyike: az olasz szerzőnek, Bocaccionak a Dekameron című novella-gyűjteménye. A kerettörténet  arról szól, hogy az 1348-as firenzei pestisjárvány  idején hét nő és három férfi egy vidéki kastélyba menekülve húzza meg magát. Az unalmat azzal űzik el, hogy minden nap mindenkinek el kell mesélnie egy történetet. A könyv az így elhangzó 100 történetet tartalmazza. Erre hangolódva egy barátunkkal már el is kezdtük szkájpon a  történetmesélést.

Humor - Régen kaptam és küldtem tovább annyi vicces kis videót és gifet, mint az utóbbi napokban a koronavírus kapcsán. Érdekes, hogy a bajban – talán szükségszerűen – mennyire megnő az emberek humor iránti igénye. Nem véletlen, hisz egy jó nevetés felszabaditóan hat egy aggodalmakkal tele légkörben, pláne, ha az ember rögtön megoszthatja a nevetés tárgyát másokkal is.

Kertészkedés - A teraszon már elkezdtem ültetni és szépen virul  az árvácska és a primula.  Barátnőmtől kaptam pár darab szép, nagy kövirózsát, melyeket  széles kaspóba ültettem és csináltam egy tálban mohakertet kavicsokkal. Tervezem, hogy társasházunk kertjében is fogok egy kicsit „kapirgálni”, elsősorban felújítani az elhanyagolt sziklakertet. Akinek kertje van, már bizonyára nekiállt a kerti munkáknak.

sámli-1.-600x450-600x450.jpg Izzy fotója

 

Takarítás – ez egy nőnél mindig aktuális,-  de így tavasszal még inkább az lehet  tavaszi nagytakarítás címen. A szokásos nagytakarításon kívül régóta halogatom irattartó dossziék és ruhás fiókok selejtezését. No meg ott a játékos szekrény, játékokkal tele és nagy bánatomra a kamasszá serdült unokák már mondhatni alig-alig nyúlnak játékhoz. Aktuális lenne, hogy darabonként kézbe véve eldöntsem mit csináljak a sok kedves emléket hordozó játékkal, mit rakjak el esetleg a dédunokáknak és mit ajándékozzak el.

Kézimunka - Nálam csak a szépen felgyűlt varrnivalók jönnek számításba. Unokáim babáinak is varrogattam kis ruhákat amikor még babáztak, manapság már inkább annak örülnének talán, ha nekik tudnék ruhát varrni, sajnos erre nem futja a varrni tudásomból. Biztosan vannak sokan, akik szívesen kötnek, horgolnak, vagy előveszik a félbemaradt kézimunkát. De az egyéb kézműves hobbik művelői is bizonyára kedvet kapnak a szépen hosszabbodó napok délutánjait kihasználva.

ékszer-6-600x478-600x478.jpg Vica fotója

 

Sütés-főzés – Ez leginkább napi tevékenység, de az adott körülmények között érdemes lehet elővenni olyan recepteket, melyeket félretettünk, de eddig még nem került rájuk sor.  Nekem sok, kipróbálásra váró sütemény receptem van – a „házi őrizet” jó alkalom lesz a megvalósításra. Receptjeinket manapság már részben online, a számítógépben tároljuk, de bizonyára van sok papíron lévő receptünk. Sokan őrzünk régi, családi, kézzel írt  receptkönyveket. is. Jó alkalom lehet most a receptek számítógépbe írása, esetleg fotókönyv készítése. Ha sikerül még képet is készíteni a recepthez, remek ajándék lehet belőle gyerekeinknek, unokáinknak.

Sörkifli2-600x337-600x337.jpg Anna fotója

 

Testmozgás – Ne üljünk egész nap, végezzünk otthon tornagyakorlatok, valamilyen egészséges mozgást!  Én, ha korán ébredek, szeretek az ágyban tornázni, olyan fekvő gyakorlatokat végzek, amiket régebben a földön fekve csináltam, de mostanában ez már nehezemre esik. Szeretek tévéműsort nézve, állva is tornázni, jó időben a teraszon még jobban esik egy kis hajladozás-nyújtózkodás. A You Tube-on se szeri-se  száma az időseknek való torna-gyakorlatoknak, én kedvelem az immunerősítő csi–kung gyakorlatokat bemutató videókat. Ez utóbbi angol nyelvű, de szöveg nélkül is érthető.

Olvasás – Sokan vagyunk, akik szeretünk szépirodalmat olvasni, elmerülni egy regényben vagy novelláskötetben. Talán éppen most jött el az ideje, hogy elővegyük azokat a könyveket könyvtárunkból, amelyeket olyan régóta készülünk elolvasni, vagy újraolvasni. Jó dolog olvasmányainkat másokkal is megbeszélni, ehhez jó találmány a könyvklub, de egy baráttal, családtaggal is jó dolog kitárgyalni olvasmányainkat.  Ha netán vannak saját írásaink, családkutatási eredményeink, az ilyen ráérős időszakok éppen alkalmasak arra, hogy egybegyűjtsük és  könyvvé szerkesztve kiadjuk.

könyv.jpg My Book fotója

 

Fénykép-rendezés – Biztos vagyok benne, hogy papír képei midenkinek vannak, az ügyesebbeké bizonyára albumokba vannak rendezve, a még ügyesebbek pedig már digitalizálták is a papírképeket, hogy ezáltal könnyen megoszthatók, tovább küldhetők legyenek, na  meg az ifjabb nemzedéknek is jobban örökül hagyhatók. Nálam is több dobozban várnak papírképek sorsukra.  A digitalizálás történhet egyszerű lefényképezéssel, vagy beszkenneléssel. Ajándékként jó ötlet a fotókönyv készítése is.  

Játék – Keresztrejtvényt fejteni, online játékokba belefeledkezni sokan szeretünk. Érdemes új játékokat is keresni, hisz erre bőven lesz időnk. Ha a neten játékos társaink is vannak, úgy még izgalmasabb. Elővehetjük a fiókból a régen nem használt kártyát netán elővehetünk egy régóta, a fiók mélyére került társasjátékot.

betűjáték-600x410-600x410.jpg Izzy fotója

 

Lakberendezés - A lakást modernizálni, átalakítani jó dolog, néha szükséges is. A nagyobb átalakításokhoz komoly előkészület és szakember kell, de vannak felújítási munkák, amiket akár magunk is elvégezhetünk. Ha ilyen nagyobb volumenű akciókat nem vállalunk be (igaz, az idő nem is nagyon alkalmas rá), a háztartásban fellelhető anyagokkal újrahasznosíthatunk, új életet adhatunk kidobásra szánt tárgyaknak. Ha barkácsolós férfi van a családban, a kertben kialakíthatnak a gyerekek számára izgalmas játékokat.

Séta - Nem muszáj, sőt nem is szabad egész nap otthon ülnünk. Egy jó séta egyedül, egy családtaggal vagy barátnővel  mindenképpen jót tesz lehetőleg egy forgalommentes útszakaszon vagy parkban, embereket elkerülve. Séta közben leülhetünk, vagy nézegethetjük az éppen rügyezésnek, virágzásnak indult bokrokat és fákat, benézhetünk a kertekbe. Ha szeretünk fényképezni, lencsevégre is kaphatjuk a látottakat.  A természet közelsége üdítően hat az ember kedélyére.

Ezt a bekezdést azóta az élet átírta. Azt kérik, hogy mi idősek, maradjunk inkább  itthon. :(

park-PickPik-1.jpg Forrás: PickPik

 

Immunizálás – Készítsük fel szervezetünket a vírusnak való ellenállásra! Tél végén - tavasz elején igencsak lemerülnek szervezetünk tartalékai, próbáljuk meg pótolni. Ebben kinek-kinek feltehetően megvannak a saját módszerei. Van, aki a fokhagymára és vöröshagymára esküszik, mások a gyógyteákat részesítik előnyben, sokan vannak, akik a C-vitamin tartalmú gyümölcsök hatásaiban hisznek. Mindezek okos kombinációja is lehetséges. Lényeg, hogy ne hagyjuk el magunkat, szorongás és rettegés helyett inkább igyekezzük megtenni, amit megtehetünk.

narancs.jpg Fodor Anna fotója

 

Kapcsolattartás - Az új helyzetben a kapcsolattartás formái is megváltoznak. Akiknek a szerettei távol élnek, már kialakították a távkapcsolat különböző formáit. Mostanság valószínűleg erre azok is rászoknak majd, akik eddig nem tették, hiszen az emberi kapcsolatok fenntartása nagyon is fontos a megváltozott körülmények dacára, vagy éppen annak következményeként. De a kapcsolatok szorosabbá fűzése, gyakoribbá tétele  is kívánatos, a nehéz időkben még inkább szükségünk van szeretteink, barátaink közelségére – ha fizikailag nem lehetséges - legalább virtuálisan.

Szerencsére manapság válogathatunk  a modern technika adta lehetőségek közül, szkájpolhatunk, chatelhetünk, viberezhetünk, stb. De gondoljunk azokra az idős  társainkra is, akik nincsenek ellátva modern eszközökkel, nincs se mobil telefonjuk, se számítógépük, se tabletjük. Könnyítsük meg számukra a kapcsolattartást azzal, hogy felajánljuk eszközeinket és segítünk az összeköttetés létrehozásában is. Örömöt szerezhetünk azzal is, ha egyedül élő társainkhoz beugrunk egy rövid látogatásra, ha a körülmények ezt megengedik.

Ma már ez sem ajánlatos :(

Egy szó, mint száz, nézzük a dolgok jó oldalát. Nincs se háború, se természeti csapás, van mit ennünk, meleg az otthonunk, csupán egy parányi vírus borította fel az életünket – jó alaposan. Készüljünk fel rá, amennyire lehet! Bár életünk egy nehéz szakaszát éljük át, viselkedjünk fegyelmezetten és próbáljuk meg a lehetőségekhez mérten túlélni a helyzetet, segítve azoknak, akik rászorulnak és megköszönve azoknak, akik nekünk segítenek!

Vigyázzunk magunkra és egymásra!

   Cecilia

 

Szólj hozzá